Statutul Londrei ca centru financiar este pus în pericol: Gigantul britanic Shell a explorat opţiunea mutare în SUA

01 Mart. 2023, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2023, 16:05 // Actual //  Lupu Eduard

Directorii de top ai Shell au analizat mutarea grupului energetic în SUA într-o propunere care ameninţa să dea o lovitură puternică Londrei, titrează Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Wael Sawan, noul CEO al companiei, s-a numărat printre un grup de manageri de top care, în 2021, au discutat despre avantajele mutarii listării şi sediului companiei în SUA.

Echipa executivă a decis în cele din urmă că Shell va părăsi Olanda, dar îşi va consolida prezenţa în Regatul Unit.

„În timpul discuţiilor oficiale despre relocarea sediului central, Wael nu a pledat pentru o mutare în SUA”, a declarat Shell pentru Financial Times.

Shell este cea mai mare companie din Marea Britanie, cu o capitalizare de piaţă de 176 de miliarde de lire sterline şi venituri de 316 de miliarde de lire sterline. Pierderea acesteia în favoarea SUA ar cristaliza temerile legate de statutul Londrei ca centru financiar, cu o lipsă de noi listări şi o serie de preluări care riscă să distrugă pieţele de acţiuni ale Regatului Unit.

Deşi ideea SUA a fost în cele din urmă respinsă, motivaţia care a condus la potenţiala mutare rămâne: Sawan este îngrijorat de diferenţa de capitalizare dintre Shell şi rivalii listaţi în SUA, ExxonMobil şi Chevron.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău