Bate vântul în buzunarele moldovenilor! Depozitele bancare s-au redus cu 28%

01 Mart. 2023, 15:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2023, 15:24 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Moldovenii și-au pierdut interesul pentru economiile la bancă. Astfel, în prima lună a anului 2023 depozitele noi atrase de bănci s-au redus cu 28%, la 4,8 miliarde de lei, arară date Băncii Naționale a Moldovei.

Moldovenii preferă economiile pe termen scurt. Depozitelor cu termene de la 6 până la 12 luni, reprezentând o pondere de 46,5 la sută din totalul depozitelor la termen. Depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 39,9 la sută din totalul depozitelor.

Pe fundalul, reducerii ratei de bază ratele dobânzilor sunt reduse de către bănci. Pentru cele în monedă națională s-a diminuat cu -0,22 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 13,04 la sută. Rata medie nominală la depozitele în valută s-a diminuat cu -0,10 puncte procentuale constituind 2,36 la sută.

Depozitele persoanelor fizice în luna ianuarie 2023 au constituit 3 710,1 milioane lei    (-21,5 la sută comparativ cu luna precedentă).

În ianuarie 2023, comparativ cu luna precedentă, depozitele persoanelor juridice (Infografic 3) în moneda națională și în valută s-au diminuat cu -27,8 la sută și cu -60,9 la sută, respectiv. Depozitele persoanelor juridice în moneda națională au constituit 768,8 milioane lei, iar cele în valută – 359,5 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase de la persoanele juridice în moneda națională s-a majorat cu 1,19 puncte procentuale până la nivelul de 8,08 la sută. În același timp, rata medie la depozitele atrase în valută s-a diminuat cu -0,45 puncte procentuale și a constituit 1,26 la sută.

Prețul carburanților pentru 2 martie 2023

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

În februarie, atunci când Bill Gates şi ministrul britanic Rishi Sunak au participat la un interviu, cei doi au răspuns la câteva câteva întrebări generate de celebrul ChatGPT. Chatbotul l-a întrebat miliardar despre cel mai bun sfat pe care l-a primit vreodată şi cum i-a influenţat acesta propria viaţă. Ca răspuns, Gates a început să parafrazeze dintr-un discurs al lui Warren Buffet, unul dintre cei mai vechi prieteni ai acestuia şi coleg în breasla miliardarilor, scrie CNBC.

Gates şi Buffett sunt prieteni de mai bine de trei decenii. Interesele lor comune merg dincolo de bogăţia lor. Cei doi au cofondat The Giving Pledge, care încurajează cei mai bogaţi oameni din lume să doneze cel puţin jumătate din averea lor unor cauze caritabile, şi sunt parteneri ocazionali de bridge şi golf.

„Warren Buffet a spus că în cele din urmă ceea ce contează este ceea ce cred prietenii tăi despre tine şi cât de puternice sunt aceste prietenii”, a răspuns Bill Gates lui ChatGPT.

Gates a discutat anterior despre lecţiile pe care le-a învăţat de la Buffett, în vârstă de 92 de ani, de la investiţii la gestionarea timpului. În mod constant, el a plasat sfaturile lui Buffett privind prietenia în fruntea listei.

„Chiar dacă are un program agitat, Warren încă îşi găseşte timp pentru a cultiva prieteniile ca puţini alţi oameni pe care îi cunosc”, a mai spus miliardarul.

Buffett vorbeşte adesea despre importanţa alegerii unor prieteni buni şi a faptului de a fi tu însuţi un prieten bun. Asta înseamnă să te înconjori „de oameni care sunt mai buni decât tine”, astfel încât să poţi învăţa de la ei şi să te inspiri de la ei.

Prieteniile puternice şi pot fi destul de importante pentru succesul în carieră, oferind inclusiv un impuls pentru stima de sine şi rezilienţa mentală, arată cercetările. Menţinerea unor conexiuni bune de-a lungul vieţii te face, de asemenea, mai fericit şi mai puţin stresat, îmbunătăţindu-ţi sănătatea şi bunăstarea, potrivit Clinicii Mayo.

Gates şi Buffett au o avere netă combinată de 220 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor Bloomberg, dar par să fie de acord că fericirea derivată din prieteniile de durată este un adevărat semn al succesului.

„Când ajungi la vârsta mea, îţi vei măsura cu adevărat succesul în viaţă după numărul de oameni pe care vrei să-i păstrezi lângă tine şi rămân lângă tinee”, a declarat Buffett într-un discurs ţinut în 2001 la Universitatea din Georgia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău