Bate vântul în buzunarele moldovenilor! Depozitele bancare s-au redus cu 28%

01 Mart. 2023, 15:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2023, 15:24 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Moldovenii și-au pierdut interesul pentru economiile la bancă. Astfel, în prima lună a anului 2023 depozitele noi atrase de bănci s-au redus cu 28%, la 4,8 miliarde de lei, arară date Băncii Naționale a Moldovei.

Moldovenii preferă economiile pe termen scurt. Depozitelor cu termene de la 6 până la 12 luni, reprezentând o pondere de 46,5 la sută din totalul depozitelor la termen. Depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 39,9 la sută din totalul depozitelor.

Pe fundalul, reducerii ratei de bază ratele dobânzilor sunt reduse de către bănci. Pentru cele în monedă națională s-a diminuat cu -0,22 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 13,04 la sută. Rata medie nominală la depozitele în valută s-a diminuat cu -0,10 puncte procentuale constituind 2,36 la sută.

Depozitele persoanelor fizice în luna ianuarie 2023 au constituit 3 710,1 milioane lei    (-21,5 la sută comparativ cu luna precedentă).

În ianuarie 2023, comparativ cu luna precedentă, depozitele persoanelor juridice (Infografic 3) în moneda națională și în valută s-au diminuat cu -27,8 la sută și cu -60,9 la sută, respectiv. Depozitele persoanelor juridice în moneda națională au constituit 768,8 milioane lei, iar cele în valută – 359,5 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase de la persoanele juridice în moneda națională s-a majorat cu 1,19 puncte procentuale până la nivelul de 8,08 la sută. În același timp, rata medie la depozitele atrase în valută s-a diminuat cu -0,45 puncte procentuale și a constituit 1,26 la sută.

Prețul carburanților pentru 2 martie 2023

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

China a anunţat lansarea unei campanii online împotriva aplicaţiilor de video şi a reţelelor sociale care răspândesc conţinut „periculos” pentru copii.

Administraţia spaţiului cibernetic din China a anunţat începerea unui program de două luni, intitulat „Clar şi luminos”, care ar trebui să „consolideze în mod eficient protecţia minorilor pe internet şi să creeze un mediu digital mai sănătos şi mai sigur”, informează Agerpres.

Programul va include „remedierea problemelor majore” legate de platformele de scurte video-uri şi live-uri, reţelele sociale, site-urile de vânzări online, cataloagele de aplicaţii, dispozitivele conectate pentru copii şi controlul online pentru minori, a precizat autoritatea de reglementare.

Printre obiectele vizate: produse de comerţ electronic care sunt evocatoare sexual sau considerate a fi “soft porn”, precum şi informaţii care i-ar determina pe copii să întreţină „prietenii periculoase” sau care “ar transmite valori periculoase (…) prin jargon online şi cuvinte cheie create cu rea intenţie”.

Campania va aborda, de asemenea, difuzarea video-urilor considerate a glorifica hărţuirea la şcoală, precum şi conţinutul „violent sau sângeros” din desenele animate sau cântecele pentru copii sau utilizarea „copiilor vedetă pe internet” pentru a genera bani.

Partidul Comunist Chinez are un control ferm asupra internetului în țară, cenzurând conţinutul considerat vulgar, ostentativ sau subversiv din punct de vedere politic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău