Studenții Facultății de Arte Frumoase ai USM vor îmbrăca costume noi în scenă. Când vor fi prezentate

27 Sept. 2021, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2021, 16:33 // Actual //  MD Bani

Universitatea de Stat din Moldova (USM) a procurat costume de scenă pentru studenții Facultății de Arte Frumoase, programul Coregrafie, dans popular şi dans sportiv. Acțiunea se înscrie în Planul de activități realizate cu ocazia aniversării a 75-a de la fondarea USM.

Astfel, pentru reînnoirea colecției de costume a Facultății de Arte Frumoase au fost achiziționate: 15 ii cu broderie manuală; 15 poale-jupon brodate manual; 16 catrințe; 16 marame; 12 cămăși; 12 bondițe și 8 rochii latino.

Costumele urmează a fi prezentate publicului larg de către studenți, în cadrul concertului aniversar organizat de Casa de Cultură a USM. Manifestația culturală va putea fi urmărită, vineri, 1 octombrie, on-line pe pagina de Facebook a USM și pe portalul Realitatea.Live și Privesc.eu.

Facultatea de Arte Frumoase (inițial Facultatea de profesii sociale, din 1993 Facultatea de Arte Frumoase) a fost instituită în noiembrie 1964 conform deciziei Colegiului Ministerului Învăţământului Public din 17 octombrie 1964. În cadrul facultăţii se realizează următoarele programe: Regie şi măiestrie actoricească (teatrul academic şi teatrul de revistă); Coregrafie (dans popular, dans modern şi dans sportiv); Dirijat coral (cu studierea pianului); Orchestrală (de instrumente populare şi instrumente aerofone); Folclor (cu studierea fluierului, cavalului, ocarinei şi cobzei) și Artă decorativă. La Facultatea de Arte Frumoase sunt înmatriculaţi doar studenţii care îşi fac studiile la una din facultăţile de bază ale Universităţii de Stat din Moldova. Înscrierea la facultate are loc în baza unor probe susţinute în primele 2–3 săptămâni ale lunii septembrie.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ