Sturza, despre demisia lui Spatari și cum își remunera Plaha miniștrii: pliculeț cu hârtii verzi din ciubărul mare furat

09 Ian. 2023, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Ian. 2023, 18:08 // Actual //  bani.md

Curg laudele și regretele la adresa lui Marcel Spatari, ministrul muncii, care și-a anunțat retragerea din funcție. Curg teoriile conspirației. Și mie îmi pare rău de decizia luată de domnul Spatari, a făcut o treabă bună la minister. Și mai bine a comunicat cu publicul, lucru care nu e de ici, de colo, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza într-o postare pe Facebook, demisia lui Marcel Spatri din funcția de ministru al Muncii.

Sturza susține că nu e nevoie să căutăm subtexte. „Realitățile personale deseori sunt mai presus decât „obligațiile” publice. Familia – la distanță, copii mici și remunerare mică. Chiar ridicol de mică. Mai puțin de 800 de euro… Nu, nu pe oră, pe lună! Un bărbat în floarea vârstei, cu responsabilități față de familie are de ales între datorie și rata de la bancă, banal spus. Anume din aceste considerente foarte mulți oameni profesioniști, inclusiv din diaspora au refuzat să ocupe funcții, iar unii au cedat la scurt timp”.

„Cum se întâmplă că noi dăm pe mana cuiva soarta noastră, miliarde de euro, dar îi remunerăm cu un salariu mediu pe economie? Vrem să fim „corecți” față de alți salariați? Populism… Atunci vom avea ceea ce avem. Sau ce am avut, deștepți dar cu mâna lungă până la „fund”. Cutumă puțin schimbată în perioada lui Plaha – pliculeț cu hârtii verzi din ciubărul mare furat cu vagonul. Să fure avea voie doar el. Și să împartă tot el”, a spus omul de afaceri.

Fostul premier spune încrezut că astăzi la nivel înalt – președinție, parlament, guvern, agenții importante – nu fură nimeni. E o mare realizare! Dar cât putem să-i umilim pe acești oameni cu o remunerare mai mult decât simbolică? Sau revenim la vechiul sistem – nu contează salariul, contează postul, iar politica este cel mai profitabil business din țară?

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO