Summitul Rusia-Africa: Putin – o lume multipolară, șeful Uniunii Africane vrea cereale și încetarea focului în Ucraina

29 Iul. 2023, 09:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iul. 2023, 09:06 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în ultima zi a summitului Rusia-Africa desfăşurat la Sankt Petersburg, că ţara sa şi statele africane s-au angajat să promoveze o „ordine mondială multipolară” şi să lupte împotriva „neocolonialismului”, în timp ce preşedintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a insistat asupra aprovizionării cu cereale a ţărilor africane, apreciind că promisiunea lui Putin de a le oferi acestora cereale în locul Ucrainei nu este de ajuns, fiind nevoie de o încetare a focului în războiul ruso-ucrainean.

„Angajamentul tuturor statelor noastre către formarea unei noi ordini multipolare juste şi democratice (…) a fost reafirmat”, a indicat Putin în discursul de încheiere a summitului. Făcând aluzii critice la adresa Occidentului, el a vorbit de asemenea despre „hotărârea comună de a lupta contra neocolonialismului” şi sancţiunilor „ilegitime”, relatează agențiile AFP și Reuters.

La rândul său, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane, Azali Assoumani, a estimat că propunerea lui Putin ca Rusia să ofere, chiar şi gratuit, cereale ţărilor africane – după ce s-a retras din înţelegerea ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur din Marea Neagră – nu este suficientă, fiind necesar un acord de încetare a focului în Ucraina care să permită de asemenea exportul cerealelor ucrainene.

Assoumani a menţionat că Putin şi-a arătat disponibilitatea de a negocia cu Ucraina, dar pentru aceasta „mai trebuie să convingem şi cealaltă parte”. Preşedintele rus le-a amintit delegaţiilor africane că Ucraina refuză orice negocieri de pace şi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski chiar a emis un decret care interzice aceste negocieri (decretul interzice negocierile cu Putin, nu explicit cu Rusia n.red).

Preşedintele Uniunii Africane a amintit la rândul său despre planul de pace în zece puncte pe care un grup de ţări africane l-au propus Moscovei şi Kievului şi care prevede în special încetarea ostilităţilor, iniţierea negocierilor politice şi stabilirea de garanţii de securitate pentru ambele părţi. „Noi acţionăm în calitate de mediatori. Vom vorbi cu ambele părţi. Sper să obţinem rezultate”, a spus Assoumani despre iniţiativa care până în prezent nu a avut niciun efect.

La finalul summitului Rusia-Africa a fost semnată o declaraţie comună, dar care nu conţine nicio referire la războiul din Ucraina, în schimb condamnă „naţionalismul agresiv, neonazismul şi neofascismul”, termeni ce definesc acuzaţiile prin care Rusia şi-a motivat atacul asupra Ucrainei, precum şi „afrofobia” şi „rusofobia”.

Conform aceleiaşi declaraţii, Rusia şi ţările africane au convenit „să contribuie la finalizarea procesului de decolonizare a Africii şi să solicite compensaţii pentru prejudiciile economice şi umanitare provocate statelor africane ca rezultat al politicilor coloniale, inclusiv restituirea (de către ţările occidentale) a bunurilor culturale sustrase în procesul jafului colonial”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău