Surpriza care îi așteaptă pe producători de fructe și legume moldoveni care exportă în Ucraina

08 Mai 2023, 21:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mai 2023, 21:31 // Actual //  bani.md

Nimeni nu este fericit cu introducerea interdicțiilor de către Ucraina. Avem o relație foarte bună cu Kievul. Or, interdicția la exportul de cereale este una foarte bolnăvicioasă reieșind de situația din țara vecină, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Putere a patra” de la N4.

Ministrul a spus că în urma interdicțiilor, anunțate deja de Kiev ca răspuns la acțiunile Chișinăului, se vor vedea deja consecințele pentru ați agricultori din Republica Moldova.

„Este vorba de cei care exportă legume, fructe și anul trecut, de exemplu, a fost exportat pepene roșu, foarte multă ceapă în Ucraina. Interdicția aplicată de Kiev va lovi în alți agricultori și asta o să ne demonstreze ce înseamnă orice interdicție”, a punctat Bolea.

Bolea a precizat că interdicția temporară la cerealele ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova vine strict din interesele fermierilor, care au ajuns în pragul falimentului. Aceștia nu-și mai pot acoperi costurile de producție și achita dobânzile la credite. „Problema este costul mare de producție și prețul mic de vânzare”.

„Suntem țară exportatoare net de cereale, iar ponderea importurilor față de exporturi este nesemnificativă dar asta nu însemnă că lucrurile sunt roz pentru agricultori. Noi suntem partea a bazinului Mării Negre. Iar după începerea războiului s-au debusolat toate exporturile de cereale, inclusiv cele din UE. Până la începerea conflictului aproape 30% din exporturile de cereale din Republica Moldova ajungeau în România. Cu Turcia, de exemplu, aveam o cifră de afaceri de 860 milioane de dolari. Or, noi înțelegem că Turcia este implicată la nivel macro în coridoarele solidarității, ei percep și o taxă de 25% pentru aceste servicii. Vorbim de milioane de tone de cereale care rămân la ei și îndestulează piața, respectiv nu au nevoie să cumpere din Republica Moldova. Or, cereale ucrainene au ajuns în UE în locul cerealelor din Republica Moldova și evident acestea a dus la prăbușirea prețurilor”, a spus Bolea.

Potrivit lui Bolea, agricultorii ucraineni au fost cei care au salvat UE de majorarea prețurilor. „Este vorba de 500 de milioane de locuitori. Au avut de câștigat procesatorii, toți producătorii și crescători de animale. Dacă nu erau producătorii ucraineni, prețurile la alimente ar fi fost de trei-patru ori mai mari față de cât sunt în prezent”.

Kievul pregătește interdicția importurilor din Republica Moldova după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Chișinăul anunța ca va interzice cerealele ucrainene.

În cazul în care se va ajunge la interdicția importurilor, Republica Moldova va pierde peste 151 milioane de dolari din comerț. Potrivit datele Biroului de Statistică de la Kiev, anul trecut companiile moldovenești au livrat carburanți – 28 milioane de dolari, vin – 16 milioane de dolari, extracte de tanin (15 milioane USD), legume și legume procesate (16 milioane USD), nuci (15 milioane USD) și metale feroase (10 milioane USD).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ