Surpriza care îi așteaptă pe producători de fructe și legume moldoveni care exportă în Ucraina

08 Mai 2023, 21:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mai 2023, 21:31 // Actual //  bani.md

Nimeni nu este fericit cu introducerea interdicțiilor de către Ucraina. Avem o relație foarte bună cu Kievul. Or, interdicția la exportul de cereale este una foarte bolnăvicioasă reieșind de situația din țara vecină, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Putere a patra” de la N4.

Ministrul a spus că în urma interdicțiilor, anunțate deja de Kiev ca răspuns la acțiunile Chișinăului, se vor vedea deja consecințele pentru ați agricultori din Republica Moldova.

„Este vorba de cei care exportă legume, fructe și anul trecut, de exemplu, a fost exportat pepene roșu, foarte multă ceapă în Ucraina. Interdicția aplicată de Kiev va lovi în alți agricultori și asta o să ne demonstreze ce înseamnă orice interdicție”, a punctat Bolea.

Bolea a precizat că interdicția temporară la cerealele ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova vine strict din interesele fermierilor, care au ajuns în pragul falimentului. Aceștia nu-și mai pot acoperi costurile de producție și achita dobânzile la credite. „Problema este costul mare de producție și prețul mic de vânzare”.

„Suntem țară exportatoare net de cereale, iar ponderea importurilor față de exporturi este nesemnificativă dar asta nu însemnă că lucrurile sunt roz pentru agricultori. Noi suntem partea a bazinului Mării Negre. Iar după începerea războiului s-au debusolat toate exporturile de cereale, inclusiv cele din UE. Până la începerea conflictului aproape 30% din exporturile de cereale din Republica Moldova ajungeau în România. Cu Turcia, de exemplu, aveam o cifră de afaceri de 860 milioane de dolari. Or, noi înțelegem că Turcia este implicată la nivel macro în coridoarele solidarității, ei percep și o taxă de 25% pentru aceste servicii. Vorbim de milioane de tone de cereale care rămân la ei și îndestulează piața, respectiv nu au nevoie să cumpere din Republica Moldova. Or, cereale ucrainene au ajuns în UE în locul cerealelor din Republica Moldova și evident acestea a dus la prăbușirea prețurilor”, a spus Bolea.

Potrivit lui Bolea, agricultorii ucraineni au fost cei care au salvat UE de majorarea prețurilor. „Este vorba de 500 de milioane de locuitori. Au avut de câștigat procesatorii, toți producătorii și crescători de animale. Dacă nu erau producătorii ucraineni, prețurile la alimente ar fi fost de trei-patru ori mai mari față de cât sunt în prezent”.

Kievul pregătește interdicția importurilor din Republica Moldova după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Chișinăul anunța ca va interzice cerealele ucrainene.

În cazul în care se va ajunge la interdicția importurilor, Republica Moldova va pierde peste 151 milioane de dolari din comerț. Potrivit datele Biroului de Statistică de la Kiev, anul trecut companiile moldovenești au livrat carburanți – 28 milioane de dolari, vin – 16 milioane de dolari, extracte de tanin (15 milioane USD), legume și legume procesate (16 milioane USD), nuci (15 milioane USD) și metale feroase (10 milioane USD).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 12:50 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Energiei anunță deblocarea a peste 109 MW din capacitatea rețelei electrice pentru noi investiții în energie regenerabilă, după introducerea garanțiilor financiare obligatorii la eliberarea avizelor de racordare pentru centrale mai mari de 200 kW. Măsura a dus la returnarea a 30 de avize nevalorificate, eliberate anterior producătorilor care nu au mai construit parcurile promise.

Noile garanții se rambursează doar dacă proiectul intră în funcțiune la timp; altfel, suma rămâne la operatorii de sistem și se reinvestește în modernizarea rețelei. Sunt scutiți de garanție doar câștigătorii licitațiilor de energie verde și comunitățile energetice.

Perioada de tranziție a permis titularilor vechi să renunțe fără amendă până la 30 iunie 2025. În urma retragerilor, Moldelectrica a recuperat două avize însumând 64,09 MW, Premier Energy Distribution – 16 avize totalizând 36,6 MW, iar RED Nord – 12 avize de 8,55 MW.

„Vrem să sprijinim investitori serioși și să eliberăm rapid capacitate pentru proiecte verzi care chiar se construiesc”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Oficialul a reamintit că, până în februarie, Moldelectrica emisese avize totalizând circa 1 500 MW, dar mai puțin de 10 % se materializează anual.

Capacitatea fotovoltaică și eoliană instalată în Moldova a urcat de opt ori în ultimii cinci ani, atingând 689 MW în mai. Ținta guvernamentală este ca energia regenerabilă să ajungă la o cotă de 30 % din consumul electric și 27 % din consumul total de energie până în 2030; anul trecut ponderea era 16,7 %, iar Ministerul estimează un salt la 27 % în 2025.

După recenta licitație de 165 MW pentru parcuri mari, autoritățile pregătesc în toamnă o nouă rundă pentru circa 173 MW eolian, inclusiv sisteme de stocare de minimum 22 MW, menită să consolideze securitatea energetică și să atragă investiții private suplimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO