Țara care ignoră sancțiunile occidentale și cumpără petrol rusesc la preț redus. A economisit două miliarde de dolari

18 Dec. 2023, 16:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Dec. 2023, 16:48 // Actual //  bani.md

Turcia şi companiile din această ţară au economisit în 2023 aproximativ două miliarde de dolari la facturile de energie majorând importurile de produse petroliere şi de petrol rusesc vândut la preţ redus, arată calculele Reuters pe baza datelor LSEG şi a estimărilor traderilor, iar Ankara vrea să cumpere şi mai mult de la vecina ei, în pofida sancţiunilor occidentale.

În emisfera vestică, Turcia a devenit cel mai mare importator de energie din Rusia, după ce Europa a interzis cea mai mare parte a importurilor de petrol şi gaze din Rusia, în urmă cu un an, după invadarea Ucrainei. China şi India au importat cantităţi mai mari din Rusia decât Turcia, dar apropierea Ankarei de porturile ruseşti o ajută să economisească mai mult decât alţi cumpărători, datorită transportului mai ieftin.

Livrările de ţiţei rusesc Urals către Turcia au crescut în noiembrie la nivelul record de 400.000 barili pe zi (bpd), reprezentând 14% din exporturile pe mare de ţiţei rusesc de luna trecută, arată calculele Reuters.

Oficialii de la Ministerul Energiei din Rusia nu au dorit să comenteze informaţia, în timp ce Ministerul turc al Energiei şi rafinăriile Turpas şi STAR nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii.

În următoarele luni livrările către Turcia ar urma să crească şi mai mult, după ce producătorul rus de petrol Lukoil a semnat un acord cu firma Socar pentru a rafina până la 200.000 bpd la rafinăria turcă STAR deţinută de Socar, susţin traderii.

În plus, Turcia importă din Rusia motorină, păcură, combustibili marini şi kerosen, iar aceste importurile au crescut cu 200% în perioada ianuarie-noiembrie 2023, la aproximativ 0,29 milioane bpd.

Turcia a plătit mai puţin cu 25-150 de dolari pe tonă pentru motorina rusească anul acesta, faţă de nivelul similar al preţurilor în regiunea mediteraneeană, conform traderilor. Pentru un baril de ţiţei, beneficiază de discounturi între 5-20 dolari. Importurile mai ieftine de energie au ajutat Ankara să-şi reducă deficitul comercial şi să atenueze presiunile asupra monedei naţionale, care anul acesta s-a devalorizat cu 30%.

Mulţi activişti şi susţinători ai Ucrainei acuză Turcia că ajută Rusia să-şi vândă produsele către Europa ocolind sancţiunile. Ţara a dezminţit acuzaţiile şi susţine că exportă combustibili rafinaţi din diverse tipuri de ţiţei.

De asemenea, Moscova şi Ankara discută înfiinţarea unui pentru gazele ruseşti în Tucia, după reducerea semnificativă a achiziţiilor de către UE. Planul serveşte visului Ankarei de a deveni un un distribuitor major de energie în Europa de Sud. Rusia vede acest hub ca un mod de a redirecţiona exporturile sale de gaze din Europe sau de a vinde indirect gaze către UE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!