Ţara care se scufundă în beznă. Criza economică a explodat, iar acum milioane de oameni au rămas fără curent electric

20 Ian. 2025, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Ian. 2025, 09:56 // Actual //  Ursu Victor

Cuba se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice și energetice din istoria sa, de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Guvernul cubanez, deja falimentar, nu mai poate asigura suficiente resurse pentru a răspunde nevoilor fundamentale ale populației. Peste o penurie severă de alimente, combustibil, apă și medicamente, insula se luptă acum cu o criză energetică fără precedent, iar milioane de cubanezi au rămas fără curent electric.

Rețeaua electrică națională a cedat de patru ori în ultimele zile, lăsând capitalele și zonele rurale în întuneric, inclusiv Havana, cel mai mare oraș al țării. Locuitorii au fost nevoiți să transporte apă din cisterne sau fântâni și să aștepte ore în șir pentru alimente. Între timp, micile afaceri și școlile s-au închis, iar protestele pe străzi au crescut pe măsură ce furia față de guvernul comunist a crescut.

Președintele Miguel Díaz-Canel a apărut la televiziunea de stat pentru a încerca să calmeze spiritele, îmbrăcat în uniformă militară și avertizând cubanezii să nu participe la „vandalism”. Cu toate acestea, criza a fost agravată de un uragan de categorie unu care a lovit estul insulei, aducând ploi abundente și vânturi puternice care au complicat și mai mult situația deja dificilă.

Cuba se află într-un moment extrem de periculos, cu un deficit acut de resurse vitale, inclusiv alimente și apă, în timp ce economia insulei a fost sever afectată de sancțiunile SUA și cererea turistică scăzută. În ciuda întreruperilor de curent care au devenit o normalitate pentru cubanezi, înregistrându-se pene de 4 ore în orașele mari și până la 12 ore în mediul rural, criza energetică a atins un punct critic.

Prim-ministrul Manuel Marrero a recunoscut că țara nu își mai permite să cumpere combustibil suficient din afacerea internațională pentru a produce energia necesară, iar sprijinul din partea aliaților Cubei, precum Venezuela și Rusia, nu a fost suficient pentru a înlocui deficitul. China a început un proiect pe termen lung pentru instalarea de panouri solare, dar soluțiile actuale nu sunt de ajuns pentru a remedia criza iminentă.

În plus, sistemul energetic al Cubei este vechi, majoritatea centralelor electrice fiind din epoca sovietică, iar guvernul nu a reușit să implementeze reformele economice necesare pentru a tranziționa către un sistem mai deschis și mai eficient. Embargoul american, care continuă să împiedice importurile de piese de schimb și combustibil, contribuie considerabil la incapacitatea Cubei de a rezolva criza energetică.

Analiștii consideră că singura soluție viabilă ar fi o reformă radicală în sectorul energetic, susținută de investiții externe pentru înlocuirea infrastructurii vechi și adaptarea țării la noile realități economice și ecologice. Totodată, este evident că Cuba are nevoie de o cooperare internațională mult mai mare pentru a depăși această criză devastatoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009