Țara sultanului Erdogan vrea să devină hubul aviatic al lumii! Turkish Airlines cumpără peste 200 de avioane Airbus

16 Dec. 2023, 11:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Dec. 2023, 11:35 // Actual //  bani.md

Turkish Airlines a anunțat vineri că a decis să achiziționeze peste 200 de avioane Airbus – cu opțiunea pentru alte peste 100 – în următorul deceniu, în încercarea de a deveni cel mai mare transportator aerian din lume, scrie France 24.

Directorul executiv al Turkish Airlines, Bilal Eksi, a declarat pe rețelele de socializare că întreaga comandă ar putea ajunge la 355 de aeronave.

Tranzacția ar fi una dintre cele mai mari din industrie și ar extinde substanțial flota existentă a transportatorului turc, care numără 439 de avioane. „Urez mult noroc țării noastre și companiei noastre”, a declarat Eksi.

Turkish Airlines a anunțat într-un document corporativ separat că achizițiile vor fi făcute ca parte a „planului său strategic” pentru perioada 2023-2033.

Afacerea va contribui la „proeminența Turciei ca hub aviatic” și „va avea un impact pozitiv considerabil asupra sectorului turistic din Turcia”, a declarat Ahmet Bolat, președintele Turkish Airlines, potrivit Financial Times.

Dar compania aeriană și Airbus au avut mici divergențe în privința detaliilor tranzacției.

Declarația Turkish Airlines a spus că a făcut comenzi ferme pentru 230 de avioane și a plasat drepturi de cumpărare pentru alte 125 de aeronave.

Airbus a declarat că cifra de 230 includea 10 avioane pe care Turkish Airlines le comandase în septembrie și, prin urmare, cuprindea doar 220 de aeronave noi.

Achiziția confirmată a comenzilor companiei aeriene – care include 150 de avioane A321 NEO și 60 de avioane de mare capacitate A350-900 – are un preț de catalog de peste 40 de miliarde de dolari.

Puține oferte costă prețul real de catalog, deoarece producătorii de avioane fac reduceri pentru comenzi în masă.

Flota existentă a transportatorului turc este împărțită în mod egal între aeronave Airbus și Boeing.Noua comandă reprezintă un impuls masiv pentru gigantul aerospațial european în cursa sa pentru supremația globală cu rivalul său american.

„Această comandă pentru aeronave de ultimă generație este o demonstrație a viziunii îndrăznețe a Turkish Airlines”, a declarat Christian Scherer, director executiv al Airbus, într-o declarație.

„Suntem mândri să însoțim conexiunea Turciei cu lumea cu aeronavele noastre de ultimă generație”.

Turkish Airlines are sediul pe aeroportul internațional nou construit din Istanbul și zboară în 120 de țări. Compania susține că deține „titlul de companie aeriană care zboară în cele mai multe țări din lume”.

Turkish Airlines a precizat că acordul include și o comandă separată pentru Rolls-Royce, care va furniza servicii de întreținere și piese de schimb pentru motoarele avioanelor A350.

Guvernul britanic a precizat că acordul de vineri include 70 de aeronave echipate cu motoare Rolls-Royce.

„Acest acord de referință între Turkish Airlines, Airbus și Rolls-Royce demonstrează că cerul este limita pentru sectorul aerospațial înfloritor din Marea Britanie”, a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

Secretarul britanic pentru comerț, Kemi Badenoch, a calificat-o drept „o victorie la licitație pentru sectorul spațial britanic, lider mondial”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO