Tarifele la gaz și energie vor exploda. Câți bani pregătește Ministerul Finanțelor pentru compensarea facturilor

28 Oct. 2021, 16:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Oct. 2021, 16:13 // Actual //  Lupu Eduard

După majorarea fără precedent a prețului la gazele naturale, statele din UE pregătesc un șir de măsuri compensatorii ca populația să nu fie afectată. În România, de exemplu, s-a decis sprijinirea populației în perioada de criză oferind compensații tuturor  celor care consumă de la 20 până la 200 m3 de gaze pe lună. De asemenea, se oferă și compensații celor care consuma până la 300 kW energie electrică. Or, în Republica Moldova, Ministerul de Finanțe a propus majorarea Fondului de rezervă al Guvernului pentru asigurarea suportului consumatorilor.

Ministerul Finanțelor a propus pentru consultări publice proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021. Documentul a fost elaborat în contextul declarării de către Parlamentul RM a stării de urgență pentru perioada 22 octombrie – 20 noiembrie 2021.

Potrivit proiectului de lege, partea de venituri a BS ar putea fi majorată cu 700 mil. lei, la 45,8 miliarde de lei din încasările la impozite și taxe. Acestea sunt preconizate, pentru anul curent, la 42,08 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor susține că principalele modificări vor interveni din încasările majorate a TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul RM (conform estimărilor, cu 125 mil. de lei), cele importate (cu 475 mil. de lei), precum și din reducerea restituirii TVA cu 100 mil. de lei.

La partea de cheltuieli se propune a fi majorată suma cu 400 mil. lei (suplinirea Fondului de intervenție a Guvernului) pentru asigurarea suportului consumatorilor în cazul majorării tarifelor la resursele energetice. În proiect este reflectată și suma îndreptată pentru majorarea capitalului social al Energocom cu 1,7 miliarde de lei.

Modificările propuse se vor solda cu micșorarea deficitului bugetar cu 300 mil. lei, la 11,8 miliarde de lei, ceea ce constituie 5,1% din PIB.

După aprobare, în condițiile stării de urgență, se preconizează punerea în aplicare a prevederilor legii din momentul publicării acesteia.

Realitatea Live

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei