Ţările baltice, nemiloase cu Rusia şi cu aliaţii acesteia: Lituania a întrerupt colaborarea cu Belarus

29 Nov. 2022, 05:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:48 // Actual //  Lupu Eduard

Lituania, Letonia şi Estonia rămân în grupul de forţă al ţărilor care nu acceptă sub nicio formă regimurile totalitare de la Moscova şi de la Minsk.

Ministerul de Interne de la Vilnius a anunţat într-un comunicat de presă că va rezilia acordul de cooperare cu Ministerul de Interne al Belarusului semnat în 1993.

Ministrul de Interne lituanian, Agnė Bilotaitė, a declarat că acordul este oricum mort, deoarece, în 2020, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost reales pe fondul fraudei electorale, protestelor de stradă şi represiunii repetate şi întemniţării protestatarilor.

„Lituania”, a spus ministrul, „nu vede nicio posibilitate de a colabora cu regimurile inamice. Belarus, un aliat apropiat al regimului de la Kremlin care conduce un atac hibrid împotriva Lituaniei şi împinge migranţii ilegali pe teritoriul lituanian prin intermediul poliţiei de frontieră, nu poate şi nu va fi partenerul Lituaniei în domeniul afacerilor interne sau în alte domenii”.
În ultimele luni, diverse acorduri de colaborare cu Belarus semnate în ultimii 30 de ani au fost denunţate şi de vecinele Letonia şi Estonia.

Lavrov: Makei a fost un adevărat patriot şi prieten al Rusiei

Ministrul de Externe al Belarus Vladimir Makei, care s-a stins din viaţă ieri la vârsta de 64 de ani, a fost „un diplomat şi un om de stat excepţional, un adevărat patriot care şi-a dedicat viaţa slujirii ţării sale şi apărării intereselor acesteia pe scena internaţională”, a spus şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, transmiţându-i condoleanţe văduvei.

Makei, a subliniat într-o declaraţie Ministerul de Externe de la Moscova, a fost un adevărat prieten al Rusiei şi a adus „o contribuţie unică la promovarea globală a unei largi cooperări bilaterale, la construirea integrării Statului Uniunii şi la consolidarea legăturile dintre popoarele frăţeşti din Rusia şi Belarus”.

„Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a trimis soţiei omologului său o telegramă de condoleanţe tuturor rudelor şi celor dragi”, se arată în comunicat.

„Vladimir Vladimirovici Makei va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre ca un om cu un suflet larg şi înţelepciune profundă, un profesionist strălucit, un partener şi tovarăş loial, care şi-a câştigat dragostea şi respectul nu numai al cetăţenilor ţării sale. , dar şi mult dincolo de Belarus ”, se arată în notă.
Makei a fost ministru de externe din 20 august 2012. Anterior, a fost şeful biroului prezidenţial din Belarus din 2008 până în 2012.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău