Țările care s-au alăturat Rusiei în privința Ucrainei. SUA au aflat ce le-a oferit Putin la fiecare

05 Apr. 2023, 07:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Apr. 2023, 07:00 // Actual //  bani.md

După izbucnirea războiului din Ucraina, Occidentul a trecut la impunerea de sancțiuni economice împotriva Rusiei, pentru a-i micșora capacitatea de finanțare a armatei.

Însă, Putin și-a atras de partea sa mai multe țări partenere, pentru a-l sprijini în conflictul din țara vecină. Liderul de la Kremlin le-a oferit statelor prietene petrol ieftin, tehnologie militară și un sprijin la Consiliul de Securitate al ONU.

Potrivit Casei Albe, Rusia se îndreaptă rapid către un „parteneriat de apărare cu drepturi depline” cu Iranul și acum intenționează să trimită o delegație pentru a negocia cu Coreea de Nord. Între timp, SUA continuă să se teamă că China își va abandona presupusa „neutralitate” și va sprijini Rusia mai direct, scrie Axios.

Trezoreria SUA a sancționat joia trecută un traficant de arme slovac pentru că ar fi încercat să negocieze un acord prin care Coreea de Nord ar trimite „peste două duzini de tipuri de arme și muniții” Rusiei în schimbul unor „avioane comerciale, materii prime, mărfuri” și eventual numerar.

Casa Albă a acuzat anterior Coreea de Nord că a furnizat Grupului Wagner din Rusia arme și rachete pentru a le folosi în Ucraina. Phenianul a negat că ar fi înarmat Rusia la acea vreme și a spus că nu are intenția de a face acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat joi că Rusia intenționează să trimită reprezentanți în Coreea de Nord pentru a căuta muniție în schimbul hranei. Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară gravă.

Susținătorii Ucrainei din Bruxelles și Washington se străduiesc să furnizeze Kievului obuze de 155 mm extrem de necesare. În timp ce propriul său complex militar-industrial se luptă să țină pasul, susține administrația Biden, președintele rus Vladimir Putin se îndreaptă către „regimuri necinstite”.

Rusia folosește drone de atac iraniene în Ucraina de luni de zile și, în schimb, oferă Teheranului „un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic”, a avertizat Kirby în decembrie.

Iranul neagă transportul de drone de la invazie, iar Rusia a negat că le-a folosit, deși Ucraina raportează în mod regulat că le-a doborât. În martie, Moscova a finalizat un acord pentru a vinde avioane de luptă avansate forțelor aeriene prost echipate din Teheran. Piloții iranieni au primit deja instruire cu privire la sistem, spune Casa Albă.

Un membru al comisiei parlamentare de securitate națională a Iranului a declarat presei de stat că Iranul a comandat și elicoptere, rachete și sisteme de apărare aeriană de la Rusia. Potrivit Wall Street Journal, Rusia furnizează și tehnologie de supraveghere pentru uz intern în Iran. CNN relatează că Rusia a trimis, de asemenea, unele arme americane capturate în Ucraina în Iran în scopuri de informații.

Mulți erau deja aproape de Rusia înainte de invazie. Bashar al-Assad din Siria și Aleksandr Lukașenko din Belarus ar fi putut pierde puterea dacă nu ar fi fost Putin, în timp ce junta din Mali se bazează pe mercenarii Wagner.

Daniel Ortega din Nicaragua, tot mai insultat la Washington, se apropie de Moscova. La fel este și regimul militar din Myanmar, care a avut o serie de angajamente la nivel înalt cu Moscova și a achiziționat armament rusesc și încearcă să profite de expertiza Rusiei într-un alt domeniu: energia nucleară.

Pentru mulți dintre ei, precum China, India, Turcia, Rusia este o sursă cheie de petrol, arme, îngrășăminte sau cereale, la prețuri reduse. Pentru China, Rusia lui Putin este, de asemenea, un aliat ideologic vital în rivalitatea sa cu SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ