Cel mai bogat bărbat şi cea mai bogată femeie din lume, din Franța, au avere cumulată de aproape 300 miliarde de dolari

05 Apr. 2023, 06:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2023, 06:36 // Actual //  Lupu Eduard

Cel mai bogat bărbat şi cea mai bogată femeie din lume sunt francezi. Este pentru prima dată când un cetăţean francez conduce clasamentul Forbes.

Bernard Arnault, şeful imperiului de lux LVMH, este cea mai bogată persoană de pe planetă, potrivit clasamentului anual al Forbes, cu o avere care a crescut constant în ultimii ani şi care se ridică acum la 211 miliarde de dolari, notează AFP.
Este pentru prima dată când un cetăţean francez conduce clasamentul Forbes.

Francoise Bettencourt Meyers, vicepreşedinte al L’Orèal, companie fondată de bunicul său şi în prezent lider mondial în domeniul frumuseţii şi al produselor cosmetice, este cea mai bogată femeie şi ocupă poziţia a 11-a la nivel global, cu 80,5 miliarde USD.
După Arnault, podiumul este completat de Elon Musk şi Jeff Bezos: CEO-ul Tesla a pierdut prima poziţie din cauza scăderii puternice a acţiunilor companiei sale la bursă, datorată în parte achiziţiei costisitoare a Twitter, şi are acum active de 180 de miliarde; fondatorul Amazon, ale cărui active au scăzut la 107 miliarde, a coborât şi el o poziţie.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a coborât pe locul 16, cu active de 64,4 miliarde de dolari.

La nivel mondial, există 2.640 de active cu zece cifre, în scădere de la 2.668 în 2022. Împreună, miliardarii au acum active totale de 12.200 de miliarde, în scădere cu 500 de miliarde de la 12.700 de miliarde în martie 2022.

Aproape jumătate dintre persoanele din clasament au acum active mai mici decât în urmă cu 12 luni.

Statele Unite sunt ţara cu cele mai multe în clasament, cu 735 de active şi un total de 4.500 de miliarde.

China (inclusiv Hong Kong şi Macao) rămâne pe locul al doilea, cu 562 de miliardari şi active totale de 2.000 de miliarde, urmată de India, cu 169 de miliardari şi active totale de 675 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău