Țările unde e cel mai scump să locuiești! Una dintre ele este destinația preferată a moldovenilor

10 Mai 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mai 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

GOBankingRates a realizat un top 50 al țărilor unde costul vieții este extrem de scump. Pe locul întâi este Singapore, unde chiria costă aproximativ 3.000 de dolari pe lună.

Studiul a strâns sondaje din întreaga lume pentru a găsi locurile în care oamenii se luptă din greu pentru a acoperi costurile vieții de zi cu zi. Studiul a inclus și puterea de cumpărare locală pentru fiecare țară. În general, cu cât costul total al vieții este mai mare și cu cât puterea de cumpărare este mai mică, cu atât țara s-a clasat mai sus pe această listă a celor mai scumpe locuri de locuit.

Cât costă chiria în Elveția

Pe locul al doilea este Elveția, unde chiria ajunge la 1.640 de dolari pe lună. Tot aici, impozitul pe venit la nivel mondial poate ajunge până la 40%.

Ești taxat inclusiv dacă locuiești în propria ta casă. Locul al treilea este ocupat de Elveția, unde chiriașii plătesc în jur de 1.440 de dolari pe lună și unde mâncare este foarte scumpă. Următoarele țări din acest top sunt Irlanda, Malta, Norvegia, Liban, Australia, Israel, Noua Zeelandă și Luxemburg. Chiar dacă o țară are chirie ieftină și prețuri de chilipir la alimente, ar putea fi scumpă în alte privințe. Taxele mari, salariile mici și costurile de transport peste medie pot contribui la un cost ridicat al vieții pentru rezidenți.

Pe ce loc e Grecia

Și Grecia a fost inclusă în sondaj.

În continuare, în topul celor mai scumpe țări găsim, începând de la locul al 11-lea, Luxemburg, Cipru – unde chiria este de 862 de dolari pe lună, Trinidad și Tobago, Venezuela (unde puterea de cumpărare este extrem de mică), Canada (chiria de 1,126 de dolari pe lună), Nigeria (758 de dolari chirie și servicii de Sănătate scumpe), Danemarca, Uruguay, Panama, iar pe locul 20 este preferata românilor…Grecia! Aici, chiria costă în media 419 dolari pe lună.

În top mai sunt și următoarele țări în care e destul de scump să trăiești: Olanda, Italia, Franța, Coreea de Sud, Republica Dominicană, Costa Rica, Suedia, Qatar, Belgia, Austria, Finlanda, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Albania, Iran, Slovenia, Chile, Belarus, Germania, Letonia, Slovacia, Serbia, Portugalia, Japonia, Estonia, Iordania, Ungaria, Guatemala și Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 17:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 17:20 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina și Uniunea Europeană au convenit asupra unui nou cadru de comerț agricol, după expirarea regimului temporar care a eliminat, timp de peste doi ani, taxele vamale și cotele pentru produsele agricole ucrainene. Noul acord încearcă să reconcilieze sprijinul pentru economia Ucrainei cu nemulțumirile crescânde ale fermierilor din mai multe state membre ale UE, care s-au plâns de impactul importurilor masive și ieftine din est.

Comisia Europeană a anunțat că noul regim nu mai permite acces nelimitat pe piața europeană, dar extinde semnificativ cotele la produse sensibile, cum ar fi zahărul, carnea de pasăre, ouăle, grâul, porumbul și mierea – față de cele prevăzute anterior în Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Totodată, unele produse precum lactatele, ciupercile și sucurile vor beneficia de liberalizare totală. Acordul include și o clauză de protecție care permite UE sau Ucrainei să restricționeze importurile dacă acestea provoacă dezechilibre majore pe piață.

Ucraina s-a angajat să-și alinieze standardele agricole la normele UE până în 2028, inclusiv în domenii precum bunăstarea animalelor și utilizarea pesticidelor. În schimb, a obținut păstrarea, în mare parte, a volumului comerțului actual, potrivit negociatorului Taras Kačka, care a declarat că este „o afacere foarte bună”.

Bruxellesul a obținut și concesii importante: Kievul a acceptat să crească semnificativ cotele pentru importurile europene de carne de porc, carne de pasăre și zahăr și să reducă sau să elimine taxe pentru alte produse. Potrivit Comisiei Europene, această deschidere va aduce beneficii fermierilor europeni, în special celor din statele vecine cu Ucraina.

Acordul vine după luni de tensiuni. Fermierii din țări precum Polonia, Slovacia și Franța au organizat proteste masive împotriva avalanșei de produse agricole ucrainene. Mai multe state au adoptat măsuri unilaterale de restricționare a importurilor, iar Bruxellesul a fost forțat să reintroducă controale temporare. Deși accesul Ucrainei pe piața UE va fi mai restricționat decât în perioada 2022–2024, noul acord păstrează o deschidere semnificativă, cu accent pe echilibru și adaptare progresivă la normele europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO