Tatiana Zatîc și Denis Cernelea demiși din funcția de secretari de stat din cadrul MSMPS. Cine au fost numiți

09 Aug. 2021, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Aug. 2021, 16:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cabinetul de miniștri condus de Natalia Gavrilița a acceptat cererile de demisie a doi secretari de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) la ședința de luni, 9 august curent. Este vorba despre Tatiana Zatîc și Denis Cernelea care nu vor mai activa acolo începând cu ziua de azi. În schimb, la propunerea ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, au fost numite în aceeași funcție două secretare de stat, scrie Realitatea.md.

Cu vot unanim, au fost acceptate candidaturile la funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, la propunerea ministrei Ala Nemerenco – Zinaida Bezverhnîi și Svetlana Nicolăescu.

„Zinaida Bezverhnîi este de specialitate farmacist, doctor în știință farmaceutică, master în sănătate publică, este absolventa USMF în cadrul căreia a activat pe parcursul anilor 2009-2015 în calitate de asistent universitar, după care confirențiar universitar după susținerea tezei la catedra de farmacie socială a Universității. A activat ca și consultant științific la directorul european pentru calitatea medicamentelor de la Consiliul Europei. Din 2015, este coordonator de programate la Organizația Mondială a Sănătății, Biroul din RM, cu excepția perioadei când Guvernului Sandu, a deținut funcția de director a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”, a descris-o ministra.

Va fi responsabilă la Minister de politica medicamentului, de resursele umane în sănătate și de sistemele naționale.

Totodată, despre Svetlana Nicolaescu ministra a spus că este medic de specialitate. „Are master în sănătate, absolventă a USMF. În prezent, se află în program de doctorat pentru susținerea tezei de doctor în medicină. A absolvit programul de 2 ani de master în sănătate publică a Universității de Stat din Kansas, SUA, și programul de control a tutunului la Universitatea Johns Hopkins – Școala de sănătate publică Bloomberg din SUA și de asemenea un curs intern la Asociația Pan Americană a Sănătății din Whashington. A activat mai mulți ani în calitate de cadru didactic la USMF, apoi din 2011 în cadrul Ministerul Sănătății. A fost șef a două direcții importante – planificare și regionalizare a serviciilor, și sănătate publică”.

Ambele vor activa în funcția de secretare de stat începând cu 10 august 2021.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 18:24 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Entuziaști și motivați să îmbunătățească procesele și produsele din sectorul financiar-bancar, mai multe startup-uri din țară au participat la programul Fintech Moldova 2021, lansat de Startup Moldova, în parteneriat cu MAIB și Mastercard și cu suportul USAID și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill.

Mary Nemciuc, manageră de programe antreprenoriale, TEKWILL:  „Pe măsură ce domeniul IT propulsează inovația, procesele și schimbă paradigmele, crește considerabil și necesitatea produselor noi, care oferă soluții viabile în procesul de tehnologizare a serviciilor din sfera financiar-bancară. Pentru o mai bună înțelegere a necesităților pieței, am identificat un partener privat de încredere, interesat de astfel de soluții, gata să vină cu suport, pilotare și integrare. De aceea, suntem recunoscători implicării partenerilor MAIB și Mastercard în dezvoltarea Verticalei FinTech 2021, care detectează problemele cu care se confruntă companiile bancare și furnizează soluții IT relevante pentru rezolvarea lor.”

Pe parcursul câtorva luni tinerii au lucrat asupra ideilor inovatoare în cadrul primelor două etape ale programului – Hackathon și Accelerator. Cele mai bune 11 startup-uri au fost selectate pentru a trece la nivelul următor de pilotare. Timp de 3 luni, în cadrul Acceleratorului, participanții au avut parte de sesiuni de mentorat și consultanță din partea mentorilor și experților din domeniu, au avut acces la o rețea extinsă de business din domeniul financiar-bancar, au obținut cunoștințe noi și au interacționat cu viitorii clienți, pentru a beneficia de potențiale investiții și informații despre modul în care corporațiile pot susține o inițiativă locală.

Evgeny Frolov, senior startup tracker: „În calitate de senior tracker, sunt mândru că, bazându-ne pe feedbackul de la sfârșitul programului, trackerii au fost desemnați ca unul dintre principalele instrumente eficiente și valoroase acceleratorului. Nu a fost un parcurs simplu, acesta solicită întotdeauna investiții de emoții, timp și cunoștințe, dar este și o experiență extraordinară pentru a sprijini fondatorii în călătoria lor către succes. Sunt bucuros să vă anunț că startup trackers activează acum, în mod deschis, pe piața moldovenească și pot ajuta toate startup-urile locale să ajungă la victorie!”.

În cadrul Acceleratorului au fost dezvoltate 9 soluții, care urmează a fi analizate de MAIB pentru a fi implementate în scopul facilitării proceselor de afaceri în cadrul băncii și pentru a aduce valoare clienților existenți, dar și celor potențiali din sectorul financiar-bancar.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte MAIB:Programul de accelerare a avut drept scop de a ajuta startup-urile să-și valideze ideile și să creeze produse, precum și să construiască o relație de suport între MAIB și fiecare dintre aceste startup-uri. Experiența a fost una nouă și pentru noi, provocând persoanele responsabile de produse din cadrul băncii să gândească altfel modul de a construi parteneriate. Contăm pe faptul, ca această primă experiență va continua, facilitând dezvoltarea ecosistemului de parteneriate ale MAIB în beneficiul clienților noștri, dar și a ecosistemului fintech din Republica Moldova”.

La finalul acceleratorului, au avut loc două zile de Demo Day, în care participanții și-au prezentat produsele dezvoltate pe parcursul programului.

Programul FinTech 2021 se va încheia cu o conferință, în luna octombrie, la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare. În cadrul evenimentului, vor fi discutate provocările industriei, nevoile consumatorilor și potențialul soluțiilor fintech, pentru a construi noi modele de afaceri prin care băncile, companiile din domeniul serviciilor financiare și alți jucători de pe piață ar putea oferi cele mai bune servicii clienților și partenerilor de business.

P.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală