Taxe de turism, interdicții de autobuz și TikTok: Cum abordează orașele populare din Europa problema supraaglomerării

18 Feb. 2024, 09:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Feb. 2024, 09:06 // Actual //  Lupu Eduard

De la Veneția la Amsterdam, interdicțiile de circulație a autobuzelor și influencerii TikTok contribuie la reducerea numărului de turiști, relatează Euronews.

Autorizarea europeană a călătoriilor online ETIAS a fost amânată până în 2025. Această cerință restricționează călătorii din țările din afara UE în 30 de națiuni europene, inclusiv Franța, Germania, Grecia, Italia, Portugalia și Spania. Solicitările vor aduce 7 euro fiecare, însumând sume considerabile.

În timp ce orașele europene populare continuă să se confrunte cu provocările turismului excesiv în 2024, ele aleg să treacă dincolo de soluțiile financiare oferite de taxele de turism. Aceste destinații implementează acum strategii inedite și inovatoare care vizează nu doar gestionarea mulțimilor, ci și conservarea patrimoniului cultural, protejarea mediului și menținerea calității vieții locuitorilor, conform Euronews, care face o trecere în revistă a unor astfel de măsuri.

Portugal News relatează că primarul a precizat că, dacă operatorii de croazieră nu se conformează, este pregătit să își folosească autoritatea pentru a le face intrarea mai dificilă. Acest lucru ar putea însemna măsuri suplimentare în 2024, inclusiv restricții privind mobilitatea autobuzelor lor.

Aceasta se aliniază cu anunțul de sfârșit de an al Turismo de Portugal (Consiliul de Turism al Portugaliei), care a plasat sustenabilitatea și autenticitatea în prim-planul strategiei sale de promovare pentru 2024. Această abordare include evidențierea eco-lodges din Portugalia și multe alte experiențe de călătorie durabile și autentice.

În plus, aceștia vor utiliza pentru prima dată și TikTok, cu scopul de a inspira oamenii prin mai multe canale să exploreze diversele regiuni ale Portugaliei dincolo de farmecul urban al Lisabonei.

Dublin este dornic să își sporească numărul de turiști

În timp ce anumite orașe europene continuă să fie destinații de călătorie populare, merită să luați în considerare alte orașe care oferă experiențe la fel de uimitoare, dar mai puțin aglomerate. Aceste destinații alternative oferă oportunități unice de a explora și de a vă bucura fără provocările turismului excesiv. Acestea chiar au luat măsuri pentru a atrage mai mulți turiști în 2024.În decembrie 2023, aeroportul din Dublin a făcut un pas important în direcția extinderii capacității sale pentru a găzdui numărul tot mai mare de călători.Aeroportul a depus o cerere de creștere a plafonului său de capacitate anuală de pasageri de la 32 de milioane la 40 de milioane. Această mișcare este un indiciu al așteptărilor Dublinului de a crește numărul de vizitatori în Insula de Smarald.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău