Dolarul. De unde a apărut simbolul $

18 Feb. 2024, 08:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
18 Feb. 2024, 08:55 // Bani și Afaceri //  bani.md

Dolarul are o istorie lungă în spate și nimeni nu poate spune cu exactitate cum a apărut el. Există mai multe variante, însă cea mai credibilă este cea a Biroului de Gravură și Tipărire. Aceștia spun că originea monedei americane vine de la peso spaniol, care a fost acceptat ca unitate de bază a valorii în America colonială la sfârșitul anilor 1700.

Manuscrisele din perioada anilor 1700 arată că peso-ul în America era prescurtat PS. Se crede că, odată cu trecerea timpului, abrevierea a fost adesea scrisă astfel încât S-ul să fie deasupra P-ului, producând o aproximație a simbolului $ pentru dolarul de astăzi. Acest simbol a apărut pentru prima dată în presa scrisă după 1800. A început să fie folosit la scară largă după ce a fost emis primul dolar de hârtie din SUA, în 1875.

Semnul dolarului a fost folosit pentru prima dată pe 1 aprilie 1778. Pollock a emis o factură trimisă congresmanului Robert Morris folosind simbolul pentru dolarul de astăzi. Acesta din urma a preluat simbolul, răspândindu-l la scara largă. În curând simbolul avea să fie folosit și în actele guvernamentale.

Teorii cu privire la apariția simbolului $

Teoria PS este acceptată la scară largă, însă au existat mai multe variante cu privire la apariția simbolului $. Una dintre cele mai populare a venit din partea filozofului și scriitoarei libertariene Ayn Rand. În romanul său „Atlas Shrugged” din 1957, ea a scris un capitol despre simbolul monedei americane. Ea susține că semnul $ nu reprezintă nicio monedă, ci un simbol al libertății economice a națiunii.

În cartea sa, Rand a scris că semnul dolarului (scris cu două tăieturi în jos în loc de una) provine de la inițialele Statelor Unite. Potrivit scriitoarei, simbolul este un U suprapus peste un S, mai puțin partea de jos a lui U. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă documentară care să susțină această teorie. Mai mult decât atât, există semne clare care arată că dolarul era deja folosit în momentul formării Statelor Unite.

Istoria dolarului american a fost destul de complexă. Prima apariție datează încă din 8 august 1786, însă nici până astăzi istoricii nu pot răspunde la multe întrebări cu privire la crearea sa. Există multe teorii, însă niciuna dintre ele nu a fost acceptată pe plan internațional, potrivit History.com.

Curiozități despre dolarul american

Câteva curiozități despre dolarul americani pe care puțini le cunosc:

  1. Dacă am aranja toate bancnotele dolarilor americani una lângă alta, acestea ar înconjura Ecuatorul de 24 de ori;
  2. Pentru crearea unei bancnote Banca Federală cheltuie 4.1 cenți;
  3. Dolarul american poate fi urmărit pe wheresgeorge.com folosind doar seria bancnotei;
  4. Primii dolari americani aveau valoare de 1, 5, 25 și 50 de cenți;
  5. Un milion de bancnote de 100$ cântăresc 9,25 kilograme;
  6. O bancnotă de 5$ are o durată de viață de aproximativ 15 luni, iar una de 100$ poate fi păstrată în circulație până la opt ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi