Taxe și impozite mai mari în Chișinău! Când ar putea intra în vigoare și cum le justifică Primăria

07 Nov. 2022, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Nov. 2022, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2023, locuitorii Chișinăului ar putea achita taxe și impozite mai mari, potrivit proiectului de decizie publicat de Primăria Capitalei.

Astfel, taxele din Chișinău urmează să fie racordate la rata inflației de anul precedent. Taxa pentru amenajarea teritoriilor va crește de la 165 la 174 de lei pe an per angajat, taxa pentru afișarea publicității va crește de la 5,2% la 5,5% din veniturile din servicii de publicitate și/sau distribuție, taxa pentru utilizarea simbolurilor locale va crește de la 0,26% la 0,27% din veniturile din vânzarea produselor, taxa pentru locurile de parcare va crește de la 31 la 33 de lei pe 1 mp anual, taxa pentru dispozitivele publicitare va crește de la 775 la 815 lei pe 1 mp anual, impozitul pentru cazare temporară – va crește de la 3% la 5% din veniturile din vânzări de servicii.

Cuantumul taxelor pentru tarabele din piețe va crește: pentru piețele agroalimentare, agroalimentare, nealimentare și mixte – de la 50 la 53 de lei pe metru pătrat pe an, pentru piețele auto care funcționează la periferia orașului și lucrează 1-3 zile pe săptămână – de la 15 la 16 lei pe metru pătrat; pentru piețele auto care funcționează la periferia orașului – de la 15 la 16 lei pe metru pătrat.

Pentru târgurile auto care funcționează la periferia orașului, timp de 6-7 zile pe săptămână – de la 38 la 40 de lei pe 1 mp, pentru târgurile auto care funcționează în intravilan, timp de 1-3 zile pe săptămână – de la 72 la 76 de lei pe 1 mp, pentru târgurile auto care funcționează în intravilan, timp de 6-7 zile pe săptămână – de la 87 la 91 de lei pe 1 mp.

Pentru piețele de flori care funcționează non-stop, care sunt amplasate în perimetrul parcurilor de cultură și agrement, impozitul local poate crește de la 870 la 914 lei pe metru pătrat, iar pentru celelalte piețe de flori – de la 73 la 77 de lei pe metru pătrat. Pentru piețele second hand, taxa va crește de la 19 la 20 de lei pe metru pătrat. Totodată, cabinetul a decis să mențină taxa pentru proprietarii de câini la nivelul actual de 120 de lei pentru un animal, asigurată de organele de plasament, precum și taxa de salubritate – 10 lei de persoană.

Taxa pentru proprietarii de servicii de transport de persoane în regim de taxi a fost propusă a fi majorată de la 350 la 370 de lei pe lună pentru fiecare vehicul. De asemenea, vor crește și taxele pentru unele unități care deservesc rute regulate, tarifele lunare urmând să crească de la 325 la 800 de lei pe lună, în funcție de rută.

Impozitul de la magazinele de pe internet va crește de la 7.500 la 8.000 de lei, iar pentru magazinele online care comercializează fructe și legume din producția proprie se va aplica o cotă zero. Ca și până acum, în primul an de funcționare a magazinului online, se va aplica o taxă în valoare de 50% din această sumă.

Taxa de la casele de pariuri, inclusiv vânzarea biletelor de loterie, va fi majorată de la 15.000 la 15,8 mii de lei, organizatorii de săli de jocuri de noroc cu sloturi cu câștiguri vor plăti un impozit de 320 de mii de lei în loc de 300 de mii de lei, iar taxa de la cazinouri va fi majorată de la 600 de mii la 630 de mii de lei.

Cazinourile electronice (activități în domeniul jocurilor de noroc electronice și al pariurilor sportive prin intermediul site-urilor web) au fost incluse într-o categorie separată – cota de impozitare va fi de 500 mii lei.

Taxa pentru stațiile PECO va crește de la 80.000 la 84.000 de lei pentru fiecare stație de alimentare, în timp ce pentru stațiile de încărcare a mașinilor electrice va fi păstrată cota zero.

Proiectul de decizie al munipalității propune reducerea impozitului pentru organizarea de licitații și loterii de la 0,3 la 0,27% din venitul obținut din vânzarea bunurilor declarate pentru licitație sau din valoarea biletelor de loterie.

Proiectului taxelor locale urmează să fie consultat până în data de 24 noiembrie. Ulterior documentul va fi aprobat de Consiliul municipal.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău