Tranzacțiile cu criptomonede, interzise de BNM – sunt folosite pentru jocuri de noroc ilegale și spălare de bani

07 Nov. 2022, 15:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Nov. 2022, 15:21 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei (BNM) a dispus tututor prestatorilor de plată să nu accepte orice tranzacții legate de criptomonede. Un demers în acest sens al autorității de reglementare, datat cu 28 octombrie, a fost publicat de serviciul de plăți Bpay.

Documentul enumeră o serie de riscuri, evidențiate de BNM, inclusiv atragerea în activități ce contravin legii, cum ar fi colectarea ilegală de fonduri, escrocherii, piramide financiare jocuri de noroc ilegale, spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Banca Centrală evidențiază că, deși în Republica Moldova nu există în pezent bază de reglementare și supraveghere a pieței activelor/valutelor virtuale, angajamentele furnizorilor serviciilor de plăți sunt determinate expres și trebuie să fie aplicate necondiționat. Ca urmare, BNM a cerut sistemelor de plăți din țară să înceteze orice activități legate de criptomonede.

În context, Bpay a anunțat deja că în scopul conformării prescripțiilor Băncii Naționale, începând cu 1 noiembrie, a suspendat serviciile de alimentare a conturilor și retragere a banilor de la felex.net (din 7 noiembrie), advcash.com, perfectmoney.com, payeer.com, yoomoney.ru. Este vorba despre servicii de micro-plăți, care activ tranzacționează criptomonede.

Aceste servicii, precum și alte portofele elextronice, sunt folosite inclusiv pentru eludarea interdicțiilor de alimentare a conturilor operatorilor ilegali de jocuri de noroc.

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 13:59 // Actual //  Lupu Eduard

Bitcoin a revenit la nivelul de 57.000 de dolari pentru prima dată de la sfârşitul anului 2021, susţinut de cererea investitorilor prin intermediul fondurilor tranzacţionate la bursă, precum şi de noi achiziţii din partea MicroStrategy Inc, raportează Bloomberg.

Activul digital a crescut cu până la 4,4% pentru a ajunge la 57.039 de dolari, înainte de a se tranzacţiona la 56.534 de dolari marţi la ora 6 dimineaţa la New York. Preţul Bitcoin a crescut cu 32% de la începutul anului, extinzând un raliu prelungit care a alimentat, de asemenea, apetitul speculativ pentru token-uri mai mici precum Ether şi Dogecoin.

O sumă netă de 6,1 miliarde de dolari a fost vărsată într-un lot de ETF-uri Bitcoin de referinţă care au început să se tranzacţioneze în SUA la 11 ianuarie, semnalând o cerere tot mai mare pentru acest simbol dincolo de entuziaştii consacraţi ai activelor digitale.

MicroStrategy, o firmă de software pentru întreprinderi care cumpără Bitcoin ca parte a strategiei sale corporative, a declarat luni că a achiziţionat încă aproximativ 3.000 de jetoane în această lună. Compania deţine în prezent aproximativ 10 miliarde de dolari în Bitcoin.

Valoarea combinată a activelor digitale se ridică acum la aproximativ 2.200 de miliarde de dolari, potrivit CoinGecko, comparativ cu un minim de aproximativ 820 de miliarde de dolari în timpul pieţei bear din 2022, când FTX şi alte platforme cripto s-au prăbuşit. Datele Coinglass arată că poziţii de tranzacţionare cripto în valoare de aproximativ 162 de milioane de dolari care pariază pe preţuri mai mici au fost lichidate în cursul zilelor de luni şi marţi – una dintre cele mai mari cifre pe două zile înregistrate din data de 30 noiembrie.

Acţiunile companiilor legate de cripto-monede au crescut luni în SUA. MicroStrategy a crescut cu 16%, platforma de tranzacţionare Coinbase Global Inc. a crescut cu 17%, iar minerul Marathon Digital Holdings Inc. a urcat cu 22%.

Intrările masive în ETF-urile Bitcoin i-au determinat pe unii observatori din industrie să lanseze o serie de avertismente asupra unei iminente restrângeri a ofertei, deoarece minerii nu reuşesc să genereze suficiente monede pentru a ţine pasul cu cererea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău