„Teatru pentru toți copiii” a adus magia poveștilor și basmelor românești în viața micuților din Moldova

07 Iul. 2023, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
07 Iul. 2023, 13:02 // Actual //  Romaniuc Victoria

Asociația Tinerilor din Regiunea Nord-Est a încheiat cu succes proiectul „Teatru pentru toți copiii”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

În cadrul acestui proiect, Asociația Tinerilor din Regiunea Nord-Est a organizat 16 spectacole de teatru, aducând magia și bucuria teatrului în viața copiilor din Republica Moldova.

Spectacolele selectate pentru această inițiativă au inclus „Aventurile cu dl Goe”, „Povestea lui Harap Alb”, „Sarea în bucate” și „Capra cu trei iezi”. Acestea au fost puse în scenă în localitățile Hâncești, Molovata Veche, Ustia, Varnița, Calfa, Glodeni, Pelinia, Gribova, Drochia, Hâncești, Țarigrad și Bardar.

Prin implementarea acestui proiect, organizatorii au reușit cu succes să îndeplinească obiectivul general al proiectului, mai exact, să ofere acces la cultură pentru toți copiii din mediul rural, precum și celor din mediul urban din Republica Moldova

Desfășurate în perioada 12-26 iunie curent, în fiecare zi au avut loc câte două spectacole. Pentru a asigura accsul unui public cât mai larg, acestea au fost transmise în direct pe postul de televiziune Rlive TV.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Astfel, fiecare producție teatrală a fost disponibilă atât în sala de spectacol, cât și pe micile ecrane. Prin intermediul Rlive TV, cele 16 spectacole au fost vizionate de aproximativ 150 000 de persoane, oferind astfel o audiență extinsă și aducând magia teatrului în viața copiilor din Republica Moldova.

Toate spectacolele au beneficiat de promovare prin difuzarea de spoturi publicitare și știri de eveniment, difuzate pe postul de televiziune Rlive TV.

„Proiectul „Teatru pentru toți copiii” a reprezentat un succes remarcabil, atragând atenția asupra importanței teatrului și oferind o experiență culturală deosebită copiilor din diverse localități din Republica Moldova. Prin asigurarea accesului la cultură, contribuim la păstrarea identității limbii române în rândul cetățenilor de peste Prut, precum și a tradițiilor și obiceiurilor, insuflate prin intermediul poveștilor și basmelor, care se regăsesc în piesele de teatru”, menționează prganizatorii.

Efortul Asociației Tinerilor din Regiunea Nord-Est, susținut financiar de Departamentul pentru Realația cu Republica Moldova, a contribuit la succesul acestui proiect și la oferirea unei experiențe de neuitat copiilor din Republica Moldova.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău