„Teatru pentru toți copiii” a adus magia poveștilor și basmelor românești în viața micuților din Moldova

07 Iul. 2023, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2023, 13:02 // Actual //  MD Bani

Asociația Tinerilor din Regiunea Nord-Est a încheiat cu succes proiectul „Teatru pentru toți copiii”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

În cadrul acestui proiect, Asociația Tinerilor din Regiunea Nord-Est a organizat 16 spectacole de teatru, aducând magia și bucuria teatrului în viața copiilor din Republica Moldova.

Spectacolele selectate pentru această inițiativă au inclus „Aventurile cu dl Goe”, „Povestea lui Harap Alb”, „Sarea în bucate” și „Capra cu trei iezi”. Acestea au fost puse în scenă în localitățile Hâncești, Molovata Veche, Ustia, Varnița, Calfa, Glodeni, Pelinia, Gribova, Drochia, Hâncești, Țarigrad și Bardar.

Prin implementarea acestui proiect, organizatorii au reușit cu succes să îndeplinească obiectivul general al proiectului, mai exact, să ofere acces la cultură pentru toți copiii din mediul rural, precum și celor din mediul urban din Republica Moldova

Desfășurate în perioada 12-26 iunie curent, în fiecare zi au avut loc câte două spectacole. Pentru a asigura accsul unui public cât mai larg, acestea au fost transmise în direct pe postul de televiziune Rlive TV.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Astfel, fiecare producție teatrală a fost disponibilă atât în sala de spectacol, cât și pe micile ecrane. Prin intermediul Rlive TV, cele 16 spectacole au fost vizionate de aproximativ 150 000 de persoane, oferind astfel o audiență extinsă și aducând magia teatrului în viața copiilor din Republica Moldova.

Toate spectacolele au beneficiat de promovare prin difuzarea de spoturi publicitare și știri de eveniment, difuzate pe postul de televiziune Rlive TV.

„Proiectul „Teatru pentru toți copiii” a reprezentat un succes remarcabil, atragând atenția asupra importanței teatrului și oferind o experiență culturală deosebită copiilor din diverse localități din Republica Moldova. Prin asigurarea accesului la cultură, contribuim la păstrarea identității limbii române în rândul cetățenilor de peste Prut, precum și a tradițiilor și obiceiurilor, insuflate prin intermediul poveștilor și basmelor, care se regăsesc în piesele de teatru”, menționează prganizatorii.

Efortul Asociației Tinerilor din Regiunea Nord-Est, susținut financiar de Departamentul pentru Realația cu Republica Moldova, a contribuit la succesul acestui proiect și la oferirea unei experiențe de neuitat copiilor din Republica Moldova.

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău