Telegram cedează presiunilor. Datele a mii de utilizatori, transmise autorităților americane

09 Ian. 2025, 09:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 09:06 // Actual //  Ursu Victor

8 ianuarie 2025 – Telegram a crescut semnificativ numărul de utilizatori ale căror date au fost transmise autorităților din Statele Unite, în urma modificării politicii de confidențialitate din toamna anului trecut, efectuată sub presiunea unor țări occidentale. Potrivit raportului Telegram privind cererile de la autoritățile de aplicare a legii, între începutul anului 2024 și 13 decembrie, platforma a răspuns la 900 de solicitări ale guvernului SUA, furnizând informații despre numerele de telefon și adresele IP ale 2.253 de utilizatori, conform site-urilor 404 Media și Bleeping Computer.

Anterior, Telegram oferea astfel de date doar în cazuri legate de activități teroriste. Până la 30 septembrie 2024, platforma răspunsese la doar 14 cereri ale autorităților americane, referitoare la 108 utilizatori. Majoritatea cererilor au fost soluționate favorabil după ce, în septembrie 2024, Telegram a anunțat schimbări majore în politica sa de confidențialitate.

Schimbările au fost implementate după ce, pe 24 august 2024, autoritățile franceze l-au reținut pe fondatorul Telegram, Pavel Durov, și l-au plasat sub supraveghere judiciară, interzicându-i să părăsească țara. Presa franceză a relatat că Durov era căutat pentru presupusa complicitate la activități ilegale desfășurate pe platformă, cum ar fi traficul de droguri, distribuirea de pornografie infantilă, fraude și infracțiuni cibernetice. Printre acuzații se număra și refuzul de a colabora cu autoritățile prin furnizarea datelor utilizatorilor.

O lună mai târziu, Durov a anunțat că Telegram a intensificat moderarea conținutului și a actualizat politica de confidențialitate, angajându-se să colaboreze mai activ cu autoritățile. Potrivit noilor reguli, Telegram poate furniza date despre IP și numere de telefon dacă primește un mandat valid emis de instanțele competente, în cazurile care implică activități ilegale.

În raportul Telegram pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, compania a menționat că nu a soluționat nicio solicitare din partea autorităților ruse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2025, 16:44 // Actual //  bani.md

Elveția își reafirmă angajamentul de susținere a Republicii Moldova prin lansarea oficială a Programului de cooperare 2025–2028, cu un buget total de 104 milioane de franci elvețieni (echivalentul a circa 2,1 miliarde lei moldovenești). Noul program are o durată de patru ani și va menține un nivel al finanțării mai mult decât dublu față de perioada premergătoare războiului din Ucraina.

Evenimentul de lansare a avut loc pe 10 aprilie la Chișinău, reunind peste 200 de participanți – oficiali guvernamentali, reprezentanți ai autorităților locale, organizații ale societății civile și parteneri de dezvoltare.

„Elveția va continua să coopereze cu Moldova pentru a promova dezvoltarea durabilă, prosperitatea și stabilitatea, într-un context regional complicat”, a declarat Didier Chassot, Director general adjunct al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Programul este structurat în jurul a trei domenii prioritare:

Guvernare și coeziune socială (30 milioane CHF): Sprijin pentru democrație, stat de drept, implicare civică și autorități locale eficiente.
Dezvoltare și reziliență economică (35,5 milioane CHF): Suport pentru IMM-uri, agricultori, integrarea refugiaților, formare profesională și emanciparea economică a femeilor.

Sănătate și servicii publice locale (36,5 milioane CHF): Acces îmbunătățit la sănătate, apă, servicii de salubrizare și reziliență a sistemului medical.

De asemenea, Programul include un fond de granturi mici de 2 milioane CHF, destinat inițiativelor culturale și proiectelor societății civile.

Elveția va continua să sprijine reformele interne ale Republicii Moldova, răspunzând totodată efectelor indirecte ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Accentul va fi pus pe incluziunea socială, schimbările climatice și consolidarea capacităților de reacție în fața crizelor.

Programul actual vine în continuarea eforturilor anterioare: între 2018–2024, Elveția a oferit peste 133 milioane CHF în sprijin pentru sănătate, dezvoltare locală, ocuparea forței de muncă și ajutor umanitar în contexte de criză (COVID-19, criza energetică, refugiați).

 

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU