Tensiuni la presiune înaltă! Beijingul taie gazul de la Washington

19 Apr. 2025, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:39 // Actual //  Ursu Victor

China a întrerupt complet achizițiile de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite imediat după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, pe fondul reizbucnirii conflictului comercial dintre cele două superputeri. Potrivit Financial Times, de mai bine de 10 săptămâni, niciun transport de GNL american nu a mai ajuns în porturile chineze, cel mai recent fiind înregistrat la începutul lunii februarie.

Ultimul cargou de gaz american a fost descărcat în provincia Fujian pe 6 februarie. După impunerea de către Beijing a unei taxe vamale de 15% asupra gazului lichefiat din SUA, un alt transport a fost redirecționat spre Bangladesh, ratând termenul limită. Între timp, tariful a fost majorat la 49%, făcând GNL-ul american necompetitiv pentru cumpărătorii chinezi.

„Această ruptură va avea efecte pe termen lung. Nu cred că importatorii chinezi vor semna noi contracte cu furnizorii americani”, a declarat Anne-Sophie Corbeau, expert în energie la Centrul pentru Politici Energetice Globale al Universității Columbia.

În schimb, se prefigurează o întărire a relației energetice dintre Beijing și Moscova. Ambasadorul Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, a confirmat un interes crescut al companiilor chineze pentru gazul lichefiat rusesc: „Foarte mulți cumpărători ne cer sprijinul pentru a lua legătura cu furnizorii ruși. Cu siguranță vom importa mai mult.” În prezent, Rusia este al treilea furnizor de GNL pentru China, după Australia și Qatar.

Totuși, creșterea livrărilor din Rusia ar putea fi limitată. Din martie, producătorii ruși, în special Novatek, nu mai pot utiliza porturile europene pentru transbordarea GNL-ului, ceea ce reduce ritmul expedițiilor spre piețele îndepărtate.

Pe fondul acestor tensiuni și al încetinirii economiei chineze, analiștii de la Energy Aspects estimează că cererea de GNL în Asia va scădea cu 5–10 milioane de tone în 2025. De altfel, în 2021 China cumpăra 11% din GNL-ul său din SUA, dar în 2024 ponderea scăzuse deja la 6%, pe fondul unei strategii de revânzare către Europa, unde prețurile au rămas ridicate după invazia Rusiei în Ucraina.

Acum, cu tarifele de aproape 50% aplicate gazului american – echivalentul unui embargou comercial – fluxurile comerciale se reorientează, iar efectele se simt inclusiv în Europa. Richard Bronze, analist la Energy Aspects, consideră că „această redirecționare ar putea duce la o ușoară scădere a prețului gazului în UE”.

De altfel, cotațiile futures de la hub-ul olandez TTF au coborât deja de la 57,3 euro/MWh în februarie la 35,6 euro/MWh (circa 428 dolari pentru 1000 m³), reflectând temerile legate de impactul economic al războiului comercial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iul. 2025, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Iul. 2025, 10:11 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul din Monaco este implicat într-o anchetă penală discretă, care durează de cinci ani, privind posibila acordare preferențială a unui contract public către compania de elicoptere Monacair, deținută de Andrea și Pierre Casiraghi, nepoții prințului Albert II. Informațiile au fost dezvăluite de agenția Bloomberg, care citează surse judiciare și documente din anchetă.

Potrivit anchetatorilor, o funcționară de rang înalt ar fi deschis un canal informal de comunicare cu reprezentanții Monacair și le-ar fi transmis instrucțiuni clare privind criteriile necesare pentru câștigarea contractului, care viza ruta aeriană dintre Monaco și Aeroportul Internațional din Nisa.

Fosta funcționară Catherine Mariani, acum pensionată, a declarat în fața poliției că „rezultatul era predeterminat”. În mărturia sa, ea a spus că „oferta Monacair era preferată” și că „probabil acest lucru se datora faptului că Pierre și Andrea Casiraghi erau membri ai familiei princiare”.

Autoritățile din principat se pregătesc acum să îi audieze oficial pe cei doi Casiraghi, o măsură cu implicații politice sensibile care pune presiune directă pe prințul Albert. Acesta, alături de nepoții săi, neagă orice abatere legală sau influență exercitată în procesul de atribuire a contractului.

Ruta Nisa–Monaco este una extrem de profitabilă și strategică pentru accesul rapid în principat, iar licitația pentru drepturile de operare a fost una strict reglementată. În ciuda acestui fapt, ancheta a scos la iveală suspiciuni serioase privind lipsa de imparțialitate și posibila utilizare a influenței de familie.

În timp ce publicul monegasc și presa internațională urmăresc cu atenție evoluția cazului, palatul princiar tace. Este pentru prima dată în ultimii ani când familia conducătoare a Monaco se confruntă cu o anchetă penală care implică direct interese financiare personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA