Tesla a raportat o creștere sub așteptări a livrărilor de mașini în trimestrul III

03 Oct. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Oct. 2024, 10:00 // Actual //  Ursu Victor

Tesla a raportat miercuri o creştere mai mică decât se aştepta a livrărilor de vehicule din al treilea trimestru, deoarece stimulentele şi ofertele de finanţare nu au reuşit să atragă suficienţi clienţi pentru vehiculele sale electrice, informaţii care au provocat o scădere a acţiunilor companiei cu peste 6%, transmite Reuters.

Acest lucru îl supune pe producătorul de vehicule electrice – care se confruntă deja cu o concurenţă în creştere şi cu încetinirea cererii de vehicule electrice – riscului primei scăderi a livrărilor anuale după ani de creştere rapidă.

Acţiunile  Tesla au crescut în ultimele săptămâni datorită speranţelor investitorilor pentru evenimentul Tesla din 10 octombrie din Los Angeles, unde este aşteptat să-şi dezvăluie robotaxiul, în încercarea de a-şi muta atenţia către tehnologiile autonome alimentate de AI.

Tesla a redus preţurile şi a extins stimulentele, inclusiv oferte de asigurări şi finanţare fără dobândă, în special în China, care reprezintă o treime din vânzările sale. Acest lucru a contribuit la creşterea vânzărilor în China în iulie şi august, potrivit datelor China Passenger Car Association.

Analiştii cred că puterea companiei în China a continuat în septembrie, dar că cererea din SUA şi Europa a fost scăzută.

”Credem că China a arătat o putere relativă în acest trimestru, dar efectul ei a fost contracarat de slăbiciunea din SUA şi Europa”, a declarat Dan Ives, analist la Wedbush Securities, într-o notă.

Tesla a predat 462.890 de vehicule în perioada iulie-septembrie, în creştere cu 6,4% faţă de anul precedent, marcând prima sa creştere trimestrială după două trimestre consecutive de scădere a vânzărilor. Dar aceasta a fost sub cele 469.828 de livrări aşteptate în medie de 12 analişti intervievaţi de LSEG.

În timp ce CEO-ul Elon Musk a spus că se aşteaptă ca compania să mărească livrările în 2024 de la recordul de 1,8 milioane de vehicule pe care le-a livrat anul trecut, cifrele de miercuri fac acest lucru ”extrem de dificil”, a declarat Sandeep Rao, cercetător senior la Leverage Shares, o companie de management al investiţiilor cu active de aproximativ 1 miliard de dolari, inclusiv în Tesla şi alţi producători de vehicule electrice.

Tesla are acum nevoie de un record de livrări record de 516.344 de vehicule în al patrulea trimestru pentru a preveni o scădere a vânzărilor în 2024.

”Doar atât poate face Tesla cu reduceri de preţuri şi stimulente, în timp ce nu oferă vehicule noi pentru clienţi”, a spus Rao, adăugând că rivalii, în special din China, au lansat o serie de modele noi.

Scăderile de preţuri şi stimulentele au strâns, de asemenea, marjele de profit ale companiei – consecinţe despre care investitorii şi analiştii spun că s-ar putea dovedi dăunătoare pe termen lung.

Unii analişti au spus că revenirea la creştere a marcat un semn pozitiv pentru Tesla şi au arătat că unele dintre stimulentele pe care le-a lansat pentru a stimula cererea funcţionează.
”Făcând un pas înapoi, livrările care au revenit la creştere au fost cel mai important lucru care a venit din cifrele de astăzi”, a declarat Matt Britzman, analist senior pentru acţiuni la Hargreaves Lansdown, care deţine acţiuni Tesla.

Compania a livrat 439.975 de vehicule Model 3 şi Model Y şi 22.915 unităţi de alte modele, care includ sedanul Model S, Cybertruck şi SUV premium Model X.

Compania a produs 469.796 de vehicule în perioada iulie-septembrie. Livrările au fost mai mari decât cele ale rivalului BYD, care a livrat 443.426 de vehicule electrice cu baterii în trimestrul al treilea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ