The Economist: Putin este izolat și mort moral. A distrus reputația armatei ruse. S-a dovedit incompetentă în război

13 Mart. 2022, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mart. 2022, 17:07 // Actual //  bani.md

Când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, a visat la restabilirea gloriei Imperiului Rus. Dar, în cele din urmă, a început restabilirea terorii lui Iosif Stalin. Și nu numai pentru că a comis cel mai brutal și neprovocat act de agresiune din Europa din 1939. Putin a început și el să se transforme într-un dictator acasă, fiind un Stalin al secolului XXI, bazându-se pe minciuni, violență și paranoia ca niciodată, scrie The Economist.

Pentru a înțelege amploarea minciunilor lui Putin, ne putem uita la pregătirile pentru război. Președintele rus a sperat că Ucraina va cădea curând. Prin urmare, nu și-a pregătit oamenii și soldații pentru invazie. El a asigurat elitele că acest lucru nu se va întâmpla. După două săptămâni groaznice de război, el încă neagă că duce probabil cel mai mare război din Europa din 1945.

Pentru a susține această minciună omniprezentă, a închis aproape toate mass-media independente, a amenințat jurnaliștii cu până la 15 ani de închisoare dacă nu repetă prostiile oficiale. Și protestatarii împotriva războiului au fost arestați cu mii.

Insistând că „operațiunea” sa militară este „denazificarea Ucrainei, televiziunea de stat stalinizează Rusia”, se spune în articol.

Rusia încearcă să răspândească panica înfometând orașele ucrainene și bombardându-le orbește.

Pentru a înțelege apetitul lui Putin pentru violență, publicația recomandă să ne uităm la cursul războiului. După o încercare eșuată de a câștiga o victorie rapidă, Rusia încearcă să răspândească panica înfometând orașele ucrainene și bombardându-le orbește. Pe 9 martie, armata rusă a bombardat o maternitate din Mariupol. Putin comite fără milă crime de război împotriva slavilor pe care i-a lăudat în articolele sale. El este gata să aranjeze un masacru acasă.

Se poate presupune că Moscova ar fi fost cumva capabilă să impună un nou guvern Ucrainei. Dar acum ucrainenii sunt uniți împotriva invadatorului. Marioneta lui Putin nu va putea conduce țara fără ocupație. Dar Rusia nu are nici banii, nici trupele pentru a deține nici măcar jumătate din Ucraina. Doctrina militară americană spune că pentru a înăbuși rezistența invadatorilor este nevoie de 20-25 de soldați pentru fiecare mie de persoane.

În Rusia, există doar patru soldați la mie. Dacă Putin nu instalează un guvern marionetă pentru că nu poate, atunci va trebui să caute un compromis cu Ucraina în negocierile de pace. Cu toate acestea, îi va fi dificil să pună în aplicare orice acord. La urma urmei, ce va face dacă Ucraina postbelică își reia mișcarea către Occident? Atac?

Adevărul este că, atacând Ucraina, Putin a făcut o greșeală dezastruoasă. El a distrus reputația formidabilă a armatei ruse, care s-a dovedit incompetentă din punct de vedere tactic în război chiar și împotriva unui adversar mai mic, mai puțin înarmat, dar mai motivat. Rusia a pierdut echipament militar foarte scump și în două săptămâni a suferit mii de victime, aproape la fel ca SUA în toți anii invaziei Irakului din 2003.

Putin a atras sancțiuni devastatoare asupra țării sale. Banca centrală nu are acces la valuta de care are nevoie pentru a menține funcționarea sistemului bancar și stabilitatea rublei. Mărcile care pledau pentru a rămâne deschise, inclusiv IKEA și Coca-Cola, și-au închis porțile. Vânzarea unor articole este deja limitată. Exportatorii occidentali nu mai furnizează componente vitale, așa că fabricile s-au oprit.

Pe măsură ce Rusia se scufundă, contrastul dintre președintele său și liderul din țara vecină devine mai puternic. Putin este izolat și mort moral. Zelenski este îndrăzneț și simplu, a adunat în jurul lui nu numai propriul său popor, ci și întreaga lume. El este antipodul lui Putin și, poate, cel care ii va da lovitura de grație. Ne putem imagina cum ar putea fi o Rusia eliberată de aces Stalin al secolului XXI.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ