The Economist: Putin este izolat și mort moral. A distrus reputația armatei ruse. S-a dovedit incompetentă în război

13 Mart. 2022, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mart. 2022, 17:07 // Actual //  bani.md

Când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, a visat la restabilirea gloriei Imperiului Rus. Dar, în cele din urmă, a început restabilirea terorii lui Iosif Stalin. Și nu numai pentru că a comis cel mai brutal și neprovocat act de agresiune din Europa din 1939. Putin a început și el să se transforme într-un dictator acasă, fiind un Stalin al secolului XXI, bazându-se pe minciuni, violență și paranoia ca niciodată, scrie The Economist.

Pentru a înțelege amploarea minciunilor lui Putin, ne putem uita la pregătirile pentru război. Președintele rus a sperat că Ucraina va cădea curând. Prin urmare, nu și-a pregătit oamenii și soldații pentru invazie. El a asigurat elitele că acest lucru nu se va întâmpla. După două săptămâni groaznice de război, el încă neagă că duce probabil cel mai mare război din Europa din 1945.

Pentru a susține această minciună omniprezentă, a închis aproape toate mass-media independente, a amenințat jurnaliștii cu până la 15 ani de închisoare dacă nu repetă prostiile oficiale. Și protestatarii împotriva războiului au fost arestați cu mii.

Insistând că „operațiunea” sa militară este „denazificarea Ucrainei, televiziunea de stat stalinizează Rusia”, se spune în articol.

Rusia încearcă să răspândească panica înfometând orașele ucrainene și bombardându-le orbește.

Pentru a înțelege apetitul lui Putin pentru violență, publicația recomandă să ne uităm la cursul războiului. După o încercare eșuată de a câștiga o victorie rapidă, Rusia încearcă să răspândească panica înfometând orașele ucrainene și bombardându-le orbește. Pe 9 martie, armata rusă a bombardat o maternitate din Mariupol. Putin comite fără milă crime de război împotriva slavilor pe care i-a lăudat în articolele sale. El este gata să aranjeze un masacru acasă.

Se poate presupune că Moscova ar fi fost cumva capabilă să impună un nou guvern Ucrainei. Dar acum ucrainenii sunt uniți împotriva invadatorului. Marioneta lui Putin nu va putea conduce țara fără ocupație. Dar Rusia nu are nici banii, nici trupele pentru a deține nici măcar jumătate din Ucraina. Doctrina militară americană spune că pentru a înăbuși rezistența invadatorilor este nevoie de 20-25 de soldați pentru fiecare mie de persoane.

În Rusia, există doar patru soldați la mie. Dacă Putin nu instalează un guvern marionetă pentru că nu poate, atunci va trebui să caute un compromis cu Ucraina în negocierile de pace. Cu toate acestea, îi va fi dificil să pună în aplicare orice acord. La urma urmei, ce va face dacă Ucraina postbelică își reia mișcarea către Occident? Atac?

Adevărul este că, atacând Ucraina, Putin a făcut o greșeală dezastruoasă. El a distrus reputația formidabilă a armatei ruse, care s-a dovedit incompetentă din punct de vedere tactic în război chiar și împotriva unui adversar mai mic, mai puțin înarmat, dar mai motivat. Rusia a pierdut echipament militar foarte scump și în două săptămâni a suferit mii de victime, aproape la fel ca SUA în toți anii invaziei Irakului din 2003.

Putin a atras sancțiuni devastatoare asupra țării sale. Banca centrală nu are acces la valuta de care are nevoie pentru a menține funcționarea sistemului bancar și stabilitatea rublei. Mărcile care pledau pentru a rămâne deschise, inclusiv IKEA și Coca-Cola, și-au închis porțile. Vânzarea unor articole este deja limitată. Exportatorii occidentali nu mai furnizează componente vitale, așa că fabricile s-au oprit.

Pe măsură ce Rusia se scufundă, contrastul dintre președintele său și liderul din țara vecină devine mai puternic. Putin este izolat și mort moral. Zelenski este îndrăzneț și simplu, a adunat în jurul lui nu numai propriul său popor, ci și întreaga lume. El este antipodul lui Putin și, poate, cel care ii va da lovitura de grație. Ne putem imagina cum ar putea fi o Rusia eliberată de aces Stalin al secolului XXI.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO