The Financial Times: Pe măsură ce gestionează criza ucraineană, UE învață să fie o putere strategică

19 Dec. 2023, 06:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Dec. 2023, 06:45 // Actual //  Lupu Eduard

Aprobarea deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina arată că blocul comunitar învață să fie o putere strategică, în ciuda eșecului în materie de ajutor financia pentru Kiev.

Ucraina are mare nevoie de sprijin financiar, militar și politic din partea aliaților săi occidentali. Cel puțin în ceea ce privește acesta din urmă, UE a fost la înălțime. În ceea ce privește ajutorul financiar, blocul comunitar nu a reușit să facă un pas înainte într-un moment critic în care asistența suplimentară din partea SUA atârnă în balanță.

Joi seară, 14 decembrie, liderii UE au convenit să înceapă negocierile privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar, alături de Republica Moldova, după ce premierul pro-rus al Ungariei, Viktor Orbán, a renunțat să se opună prin veto. A fost o victorie pentru Kiev, dar și pentru UE, care a arătat că poate gândi și acționa strategic atunci când miza este mare.

Ucraina trece prin cea mai grea perioadă de la primele zile ale invaziei la scară largă a Rusiei. Contraofensiva sa s-a stins cu doar mici câștiguri teritoriale. O solicitare a administrației Biden de a extinde ajutorul militar pentru Kiev se află în impas în Congres. Apar fisuri în frontul politic unit al Ucrainei. Kremlinul a trecut la o economie de război, în timp ce Ucraina și aliații săi se luptă încă să crească producția de muniție de artilerie, moneda de bază a războiului.

Președintele rus Vladimir Putin a jubilat mai devreme joi, în prima sa conferință de presă din ultimele 22 de luni, cu privire la hotărârea occidentală șovăitoare. El a promis că va continua să-și îndeplinească obiectivele de „denazificare” și „demilitarizare” a Ucrainei. O decizie a UE de a începe negocierile de aderare este o ripostă bună, chiar dacă nu aduce Kievului nici măcar un obuz în plus. Ea subliniază modul în care războiul de agresiune al lui Putin pentru a împiedica orientarea Ucrainei spre vest a fost un eșec. Procesul de aderare va ajuta la ancorarea reformelor pentru a ridica economia și a preveni corupția. Mai presus de toate, le oferă ucrainenilor lumină la capătul tunelului. După un an de dezamăgire militară, este o victorie politică pentru președintele Volodimir Zelenski și o victorie psihologică pentru poporul său.

Omul negru al UE și-a pierdut o parte din aura sa.

Acest lucru a fost posibil deoarece Orbán a cedat după săptămâni întregi în care a insistat că un loc pentru Ucraina în interiorul UE era împotriva intereselor fundamentale ale Ungariei. El a fost convins să părăsească sala atunci când a fost luată decizia, în loc să o blocheze. Cu această retragere doar în ceea ce privește extinderea, omul negru al UE și-a pierdut o parte din aura sa.

Cu toate acestea, Orbán va avea o mulțime de alte ocazii de a se opune prin veto procesului: fiecare pas următor, cadrul de negociere, deschiderea și închiderea fiecărui „capitol” al discuțiilor și ratificarea finală necesită fiecare aprobarea unanimă a celor 27 de state membre.

Joi seară, liderul ungar a blocat, de asemenea, aprobarea unui pachet de ajutor al UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Kievul are nevoie urgentă de acești bani. UE va găsi în cele din urmă o modalitate de a-i da – și chiar mai mult – chiar dacă un acord între cei 26 de membri va fi greoi și temporar. Dar apelurile de a-l face pe Orbán să plătească pentru că a executat ordinele lui Putin nu vor face decât să crească.

Unda verde pentru negocierile de aderare a Ucrainei este chiar începutul unei călătorii lungi, cu multe capcane. Argumentele legate de costul extinderii și de reformele interne necesare pentru a raționaliza procesul decizional ar putea încă să împiedice aderarea sa deplină. Însă eșecul acestui pas ar fi fost o lovitură teribilă pentru ambițiile strategice ale UE, care încep cu securizarea vecinătății sale.

În urmă cu doi ani, UE era fundamental divizată cu privire la faptul că Rusia reprezenta sau nu o amenințare existențială. Războiul său de agresiune a schimbat această situație. „Dacă nu ar fi fost Viktor Orbán, am fi avut un consiliu foarte bun. Această criză ne-a unit și ne-a făcut să facem lucruri”, spune un diplomat european.

UE va trebui să facă mult mai mult pentru a ajuta Ucraina în lunile și anii următori. Dacă nu va exista un nou ajutor militar și financiar din partea SUA, UE, Marea Britanie și alți aliați vor trebui să intervină, chiar dacă puțini lideri sunt dispuși să recunoască acest lucru. Acest lucru va pune la încercare hotărârea europeană mult mai mult decât discuțiile privind extinderea, dar acestea reprezintă cel puțin o dovadă crucială de solidaritate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2024, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

Rubla slabă și nerespectarea plafonului prețului petrolului au aproape dublat veniturile bugetului de petrol și gaze.

În aprilie, acestea s-au ridicat la 1,23 trilioane de ruble, a raportat Ministerul Finanțelor de la Moscova, inclusiv 1,05 trilioane de ruble — veniturile din petrol, calculate de Bloomberg. Veniturile din petrol și gaze au fost cu aproape 90% mai mari decât cu un an mai devreme, iar veniturile din petrol au fost de peste două ori mai mari decât în ​​aprilie 2023 (497 miliarde RUB).

Acesta este rezultatul creșterii prețului petrolului și al unui curs de schimb mai mic al rublei. În aprilie, taxele au fost plătite pe baza de 70,34 dolari pe baril de Urali și un curs de schimb de 91,7 ruble/dolar față de 48,67 dolari/baril și 70,09 ruble/dolar cu un an mai devreme. Totalul este de aproape 90%.

O astfel de creștere rapidă se datorează în mare măsură efectului de bază. Începutul anului trecut a fost catastrofal pentru buget: după introducerea unui plafon de preț, cotațiile Uralului au scăzut sub 50 de dolari pe baril, iar veniturile bugetului de petrol și gaze au scăzut cu aproape jumătate. După aceasta, autoritățile au limitat reducerea petrolului rusesc la referința Brent pentru calcularea taxelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău