Businessul Gazprom în Moldova! Parlicov: Sarcina lor a fost finanțarea iluziei de independență a Transnistriei

04 Mai 2024, 15:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mai 2024, 15:15 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a dezvăluit că Republica Moldova a reușit să obțină gaz la prețuri mai avantajoase de pe piața europeană în comparație cu furnizările de la Gazprom. Această schimbare a permis economii semnificative, de aproximativ 60 de milioane de euro numai în ultimul an.

În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a subliniat că, în trecut, achizițiile de gaz din Rusia erau asociate cu complexitatea politică și economică, cu Moscova tratând separat contractele pentru regiunea transnistreană. Cu toate acestea, recenta schimbare în strategia de achiziție a permis Republicii Moldova să obțină gaz la prețuri mai competitive de pe piața europeană.

„Gazprom nu a făcut business în Republica Moldova, pentru ei cea mai principală sarcină pusă politic de Kremlin a fost finanțarea iluzii de independență în regiunea transnistreană. Asta a fost funcția lor de bază”, a punctat Parlicov.

Potrivit lui, Federația Rusă niciodată nu a avut intenția să dezvolte Republica Moldova să investească. Rusia a avut o agendă de constrângere, de a menține Moldova în sfera sa de influență prin gestionarea regiunii transnistrene și valorificare rolului lor de mediator în acest conflict. Scopul or era să mențină Republica Moldova în orbita lor.  Noi 30 de ani am fost dependenți de energia electrică și de gaz din Federația Rusă. Toată lumea cunoaște că Moscova a utilizat gazul și energia în calitate de instrument politic.

„Ei oferă în continuare acest gaz gratuit în stânga Nistrului, chiar și după 30 de ani, deoarece există interesul de a finanța iluzia independenței din stânga Nistrului. Fie că nu vor fie că nu pot să încheie această epopee. Noi în dreapta Nistrului putem exista fără contactul Gazproom. Or, Chișinăul nu reziliază contractul pentru că noi nu vrem să creăm probleme în stânga Nistrului pentru că problemele lor sunt problemele noastre” a precizat ministrul Energiei.

Deocamdată, după cum afirmă Parlicov, avem nevoie de o perioadă ca cei din stânga Nistrului să înțeleagă că nu  mai au acele pârghii de influență și șantaj și va trebui să îți revadă modelele  de business și finanțare și treptat să iasă din dependența gazului gratuit. El s eva termina.

„Trebuie să înțeleagă că nu va fi veșnic acest model și trebuie să înceapă a ajusta prețurile interne la gaze pentru că la ei totul depinde de acest gaz ieftin. Treptat trebuie să ridice tarifele pe intern la gaze ca să ajungă la nivelul că să își poată gazul comercial. Businessul care este necompetitiv își va diminua din atractivitate”, a conchis Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 12:00 // Actual //  Lupu Eduard

Creșterea produsului intern brut (PIB) al Republicii Moldova în anul 2023 a fost mult sub așteptările inițiale, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni difuzate de RLive. Deși guvernul și-a propus o creștere de 2,5%, realitatea economică a adus o creștere de doar 0,7%.

Pentru anul în curs, prognoza inițială a fost de 3,5%, însă aceasta a fost revizuită la 2,6%. Rotaru a subliniat că, în ciuda eforturilor de relaxare a politicii monetare și a diminuării costurilor creditelor, apetitul pentru investiții rămâne scăzut. „Trebuie să existe acel apetit intestinal care să stimuleze creșterea economică. Dar încă nu există”, a explicat ministrul.

Guvernul a optimizat administrarea fiscală și vamală și a făcut deschideri către mediul de afaceri, însă efectele acestor măsuri încă se lasă așteptate. Rotaru a evidențiat că perioada post-criză necesită acomodare, atât din partea mediului de afaceri, cât și a investitorilor. În plus, războiul din Ucraina și temerile aferente au descurajat investițiile străine.

„Sunt persoane care au resurse, dar nu le investesc, așteptând o perioadă mai clară”, a punctat ministrul Finanțelor, exprimându-și speranța că situația se va îmbunătăți în scurt timp.

În recenta prognoză și Banca Mondială și-a revziuit estimările cu privire la creșterea economică a Republicii Moldova. Se anticipează o creștere a PIB-ului moldovean de 2,2% în 2024, față de proiecția anterioară de 4,2%. Pentru anul 2025, se prognozează o creștere de 3,9%, față de estimarea anterioară de 4,1%, iar pentru 2026, se așteaptă o creștere de 4,5%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău