The Hill: SUA vor să exploateze fisurile din regimul lui Putin și caută potențiali spioni în guvernul rus

25 Iul. 2023, 08:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2023, 08:24 // Actual //  Lupu Eduard

SUA și aliații săi încearcă să exploateze crăpăturile din sistemul de putere al președintelui rus Vladimir Putin, recrutând oficiali ruși de rang înalt pentru a spiona pentru Occident. Efortul capătă o nouă urgență după rebeliunea șocantă, dar de scurtă durată, a lui Evgheni Prigojin, un fost aliat al lui Putin, care a întors armele împotriva Kremlinului la sfârșitul lunii trecute.

Directorul CIA, William Burns, în apelul său de recrutare în rândul elitelor ruse, a spus că divizarea reprezintă o „ocazie odată la o generație” de a exploata crăpăturile din eșaloanele superioare ale Moscovei.

„Cred că Putin devine puțin agitat și se uită peste umăr”, a spus Burns, joi, 20 iulie, când a vorbit la Aspen Security Forum.

Comentariile directorului CIA vin după cele ale directorului serviciului britanic de informații externe MI6, care a repetat un apel către rușii „șocați” de războiul lui Putin împotriva Ucrainei să apeleze la informațiile occidentale.

„Există astăzi mulți ruși care sunt tăcuți, dar îngroziți în timp ce văd armata lor distrugând orașe ucrainene, alungând familii nevinovate din casele lor și răpind mii de copii”, a declarat directorul MI6 Richard Moore, la Praga.

„Îi invit să facă ceea ce alții au făcut deja în ultimele 18 luni și să își unească forțele cu noi. Porțile noastre sunt mereu deschise”, a adăugat el.

„CIA vrea să afle adevărul despre Rusia și căutăm oameni de încredere, care să ni-l spună și cu care să putem comunica în siguranță”, a spus publicației o sursă CIA.

Vizați sunt oficialii ruși care servesc în domenii critice

Scopul este de a viza oficialii ruși care servesc în domenii critice, cum ar fi armata, serviciile de informații, dezvoltarea tehnologiei sau partenerii de afaceri asociați cu aceste industrii.

„Oamenii s-ar putea să nu-și dea seama că ceea ce știu este de mare valoare pentru noi. Suntem interesați de cercetarea științifică, tehnologiile militare și cibernetice, informațiile financiare, sursele de date valoroase și secretele de politică externă”, a explicat agentul CIA, menționând că sunt apreciate și informațiile despre managementul superior și economia rusă.

Rușii care aleg să se opună lui Putin și guvernului său se confruntă cu pericole enorme. Iana Horohovska, director de cercetare la Freedom House, a remarcat că distrugerea de către Rusia a aproape tuturor libertăților politice a făcut exprimarea în orice fel extrem de periculoasă.

„A rămas foarte puțin loc pentru agitație, iar Kremlinul pedepsește oamenii foarte aspru pentru orice discurs împotriva războiului, inclusiv comentarii anonime că acesta este un război și că soldații ruși nu ar trebui să moară așa. Oamenii sunt pedepsiți cu închisoarea pentru asta”, a spus ea.

Oponenții secreți și publici ai guvernului devin ținta asasinatelor și primesc pedepse exorbitante de închisoare. Burns, în discursul său din Aspen, l-a numit pe Putin „apostolul răzbunării” și a glumit că Prigojin ar fi mai bine să-și angajeze un degustător personal. Paranoia lui Putin pare să se extindă la anturajul său. Generalul rus Serghei Surovikin a dispărut din vizorul publicului după ce s-a dezvăluit că ar fi știut despre planurile de revoltă ale lui Prigojin.

O atmosferă de paranoia are un efect foarte rău asupra oricărei organizații. Nu împărtășești informații în mod corespunzător, nu ai încredere în oameni, concediezi oameni etc.”, a explicat Daniel Byman, de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

„Există probabil mulți oficiali ruși care sunt supărați de război, care ar putea avea dificultăți financiare grave (și, prin urmare, mai deschiși la stimulente și sunt mai înclinați să ia în considerare spionajul decât în ​​trecut”, a adăugat expertul.

Dar Bayman a remarcat că, chiar dacă efortul de recrutare a spionilor eșuează, „va da în continuare impresia că există mulți potențiali spioni pentru SUA/Marea Britanie etc.”.

Campania de recrutare a CIA nu menționează în mod explicit beneficii financiare, deși programul Rewards for Justice al Departamentului de Stat oferă o compensație semnificativă pentru informații utile cu privire la o serie de priorități de securitate națională a SUA. Cu toate acestea, motivul principal pare să fie influența.

Șeful MI6 a spus că scopul serviciilor de informații britanice este de a recruta ruși care „ne-ar putea ajuta să punem capăt vărsării de sânge din Ucraina”, nu neapărat să-l răstoarne pe Putin.

„Nu putem face nimic în legătură cu ceea ce se întâmplă în Rusia. Ceea ce se întâmplă în Rusia depinde în cele din urmă de ruși”, a spus Moore într-un interviu pentru Politico după discursul său de la Praga.

În discursul său din Aspen, Burns a spus că Statele Unite și Marea Britanie „urmăresc același scop”. Dar un oficial CIA care a vorbit cu The Hill a spus că agenția dorește, de asemenea, să știe ce se întâmplă în interiorul Rusiei.

„Suntem în continuare concentrați pe obținerea de informații despre invazia Rusiei, dar recunoaștem și că această invazie este un simptom al unor probleme mai ample în sistemul rus și, prin urmare, căutăm și informații mai extinse despre Rusia”, a spus interlocutorul publicației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău