Festivalul creditelor începe să ia avânt

24 Iul. 2023, 16:53
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2023, 16:53 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

După relaxarea continuă a politicii monetare de către Banca Națională a Moldovei, băncile au început să ieftinească împrumuturile. În luna iunie 2023, Republica Moldova a înregistrat o creștere a volumului creditelor noi acordate cu 0,8% față de luna anterioară, conform datelor băncii centrale. Totalul creditelor noi acordate în această perioadă a atins suma de 4 117,2 milioane lei.

Din totalul creditelor noi, cea mai mare parte, adică 67,3%, au fost credite în moneda națională, însumând 2 771,1 milioane lei. Aceasta a reprezentat o creștere de 1,8% comparativ cu luna precedentă. Pe de altă parte, creditele în valută au alcătuit 32,7% din totalul creditelor noi acordate.

În ceea ce privește ratele medii ale creditelor, s-au înregistrat schimbări în funcție de moneda în care au fost contractate. Astfel, rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a înregistrat o scădere de 0,75 puncte procentuale, ajungând la 12,61%. În același timp, rata medie la creditele în valută a crescut cu 0,34 puncte procentuale, atingând 6,36%.

În ceea ce privește termenele de acordare, creditele cu o durată între 2 și 5 ani au fost cele mai solicitate, reprezentând 58,7% din totalul creditelor acordate. În cadrul acestui segment, persoanele juridice au contractat 38,2% din totalul creditelor.

Societățile comerciale nefinanciare au înregistrat o creștere semnificativă în obținerea de credite noi, acestea contractând aproximativ 64,7% din totalul creditelor acordate în luna iunie 2023.

Pe de altă parte, persoanele fizice au contractat credite în valoare de 1 159,8 milioane lei, înregistrând o creștere de 1,6% față de luna precedentă. Din aceste credite, 79,8% au fost destinate consumului, iar majoritatea (791,0 milioane lei) au fost acordate în moneda națională pe termene de la 2 până la 5 ani.

Creditele imobiliare au reprezentat 19,3% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice, cu 83,2% din acestea fiind contractate în moneda națională.

În ceea ce privește ratele medii, creditele de consum acordate în moneda națională au înregistrat o scădere de 1,18 puncte procentuale, ajungând la 13,67%. În același timp, ratele medii la creditele în moneda națională pentru procurarea de imobile au scăzut cu 0,03 puncte procentuale, atingând 11,55%.

Comparativ cu luna precedentă, persoanele juridice au solicitat mai multe credite în moneda națională (+2,8%), în timp ce volumul creditelor în valută s-a diminuat cu 2,9%. Interesant de menționat este faptul că creditele atașate la cursul valutei au crescut de 3,4 ori.

În final, rata medie la creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională s-a micșorat cu 0,62 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 12,05%, în timp ce rata medie la creditele în valută s-a majorat cu 0,36 puncte procentuale, ajungând la 6,33%.

Aceste date reflectă evoluția creditelor în Republica Moldova în luna iunie 2023, arătând o creștere semnificativă a volumului de credite acordate, cu o atenție deosebită acordată creditelor în moneda națională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău