Fenomenul ascuns de Putin lovește năprasnic: Două exoduri din Rusia care zdruncină țara

25 Iul. 2023, 08:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2023, 08:27 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum 17 luni a produs multiple crize în toată lumea, bulversând piețele financiare, energetice și alimentare. Și în Rusia un fenomen ascuns de liderul de la Kremlin a lovit năprasnic țara, ducând la o înrăutățire accentuată a situației economice.

Rusia a fost cuprinsă de două exoduri masive, unul al fugarilor care au plecat peste graniță pentru a evita mobilizarea la război și altul al banilor, care fost retrași masiv de populație, potrivit Business Insider.

Exodul rușilor a însemnat aproximativ 1.000.000 de persoane, care au fugit în special în țările vecine, precum Armenia, georgia și Kărgâzstan. Exodul rușilor a început după ce mulți profesioniști cu studii superioare – precum academicieni, experți în finanțe și lucrători din domeniul tehnologiei – au părăsit Rusia în primele zile ale războiului, a raportat Jason Lalljee. Aproximativ șase luni mai târziu, a existat un alt val de plecări după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară parțială pentru războiul din Ucraina pe 21 septembrie.

Până în octombrie 2022, aproximativ 700.000 de ruși au părăsit țara, a raportat Reuters citând mass-media rusă – cu toate acestea, Kremlinul a respins aceste cifre, spunând că nu deține aceste date. Acum, numărul fugarilor din Rusia depășește probabil 1 milion de persoane, însă datele nu sunt recunoscute de Kremlin.

Mulți dintre acești ruși au ajuns în țările vecine, înființând noi afaceri și au ajuns să stimuleze economiile acestor națiuni, a informat vineri publicația rusă independentă Novaya Gazeta.

PIB-ul Caucazului de Sud – o regiune care cuprinde Armenia, Azerbaidjan și Georgia – a crescut cu 7% în 2022, potrivit Băncii Mondiale. Aceasta a depășit cu mult creșterea de 5,6% pe care economiștii Băncii Mondiale au prezis-o.

Armenia – cunoscută cândva drept Silicon Valley a Uniunii Sovietice – a înregistrat un vârf de creștere în 2022 la 12,6%, conform Băncii Mondiale. Economiștii instituției prognozaseră o creștere de 7,0% pentru țară anul trecut.

Rușii au transferat aproximativ 1,75 miliarde de dolari în Armenia în 2022, a declarat Martin Galstyan, guvernatorul băncii centrale a țării în ianuarie anul acesta. Între timp, PIB-ul Georgiei a crescut cu 10,1% în 2022, conform Băncii Mondiale, depășind prognoza de creștere de 8,8%.

Transferurile de bani din Rusia au crescut de cinci ori de la 411 milioane de dolari în 2021 la 2,1 miliarde de dolari în 2022, potrivit datelor de la banca centrală a Georgiei. Chiar și economia Kârgâzstanului a crescut cu 7% în 2022, depășind previziunile de 4%, conform Băncii Mondiale.

Turcia, un punct fierbinte pentru Rusia care fuge de război, și-a văzut economia să crească cu 5,6% în 2022, depășind previziunile de 4,7%, conform datelor Băncii Mondiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 14:18
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 14:18 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Plățile online au adus numeroase avantaje pentru utilizatorii din Moldova, dar implică și anumite riscuri. Deși în fiecare lună în Moldova se efectuează aproximativ 15 milioane de operațiuni cu cardul, valoarea fraudelor înregistrate este nesemnificativă, reprezentând doar 0.01% din valoarea totală a operațiunilor cu cardul. Cu toate acestea, este esențial să fim conștienți de tipurile de riscuri cu care ne putem confrunta și să învățăm cum să le evităm, susține Banca Națională a Moldovei.

Tehnicile de fraudare cele mai frecvente includ phishing-ul, ingineria socială, fraudele cu plată anticipată, vânzarea de produse sau servicii fictive și atacurile prin acces la distanță (malware).

Phishing-ul constă în folosirea de pagini de internet banking false sau clone pentru a fura datele de securitate ale victimelor. Aceste pagini sunt accesate prin linkuri trimise prin email, SMS sau mesagerie, sub pretextul unor „actualizări” urgente ale contului bancar. Prevenirea acestui tip de fraudă se poate face prin evitarea deschiderii linkurilor din surse necunoscute și verificarea autenticității site-ului.

Ingineria socială implică manipularea victimelor pentru a le transfera bani, escrocii pretinzând că sunt rude sau prieteni aflați în situații de urgență. Aceștia pot imita vocea unei persoane cunoscute sau se pot prezenta drept angajați ai băncii. Pentru a preveni acest tip de fraudă, este recomandat să verificați întotdeauna identitatea persoanei care vă solicită bani și să nu transferați bani fără confirmare directă.

Fraudele cu plată anticipată implică solicitarea unei mici plăți în avans pentru a primi o sumă mare de bani sau pentru a accesa un premiu. Pentru a evita acest tip de fraudă, este important să fiți sceptici cu privire la oferte care par prea bune pentru a fi adevărate și să nu efectuați plăți în avans pentru premii sau moșteniri.

Vânzarea de produse sau servicii fictive presupune efectuarea unei comenzi online și achitarea acesteia, dar bunurile nu sunt livrate sau serviciile nu sunt prestate. Pentru a preveni acest tip de fraudă, utilizați doar site-uri de încredere și verificați recenziile altor utilizatori înainte de a face o achiziție.

Atacurile prin acces la distanță (malware) implică instalarea de aplicații malițioase pe dispozitivul victimei pentru a intercepta datele sau pentru a obține acces la conturi bancare. Prevenirea acestui tip de fraudă se poate face prin instalarea unui software de securitate robust și evitarea oferirii accesului la distanță necunoscuților.

Recomandările pentru siguranța plăților online includ verificarea sursei mesajelor și evitarea deschiderii linkurilor sau atașamentelor din emailuri sau mesaje nesolicitate, utilizarea autentificării în doi pași pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate conturilor, monitorizarea periodică a tranzacțiilor pentru a depista orice activitate suspectă și informarea constantă despre cele mai recente metode de fraudă și măsurile de prevenire.

Deși riscurile asociate plăților online sunt reale, măsurile de precauție pot reduce semnificativ șansele de a deveni o victimă a fraudei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău