Fenomenul ascuns de Putin lovește năprasnic: Două exoduri din Rusia care zdruncină țara

25 Iul. 2023, 08:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Iul. 2023, 08:27 // Actual //  bani.md

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum 17 luni a produs multiple crize în toată lumea, bulversând piețele financiare, energetice și alimentare. Și în Rusia un fenomen ascuns de liderul de la Kremlin a lovit năprasnic țara, ducând la o înrăutățire accentuată a situației economice.

Rusia a fost cuprinsă de două exoduri masive, unul al fugarilor care au plecat peste graniță pentru a evita mobilizarea la război și altul al banilor, care fost retrași masiv de populație, potrivit Business Insider.

Exodul rușilor a însemnat aproximativ 1.000.000 de persoane, care au fugit în special în țările vecine, precum Armenia, georgia și Kărgâzstan. Exodul rușilor a început după ce mulți profesioniști cu studii superioare – precum academicieni, experți în finanțe și lucrători din domeniul tehnologiei – au părăsit Rusia în primele zile ale războiului, a raportat Jason Lalljee. Aproximativ șase luni mai târziu, a existat un alt val de plecări după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară parțială pentru războiul din Ucraina pe 21 septembrie.

Până în octombrie 2022, aproximativ 700.000 de ruși au părăsit țara, a raportat Reuters citând mass-media rusă – cu toate acestea, Kremlinul a respins aceste cifre, spunând că nu deține aceste date. Acum, numărul fugarilor din Rusia depășește probabil 1 milion de persoane, însă datele nu sunt recunoscute de Kremlin.

Mulți dintre acești ruși au ajuns în țările vecine, înființând noi afaceri și au ajuns să stimuleze economiile acestor națiuni, a informat vineri publicația rusă independentă Novaya Gazeta.

PIB-ul Caucazului de Sud – o regiune care cuprinde Armenia, Azerbaidjan și Georgia – a crescut cu 7% în 2022, potrivit Băncii Mondiale. Aceasta a depășit cu mult creșterea de 5,6% pe care economiștii Băncii Mondiale au prezis-o.

Armenia – cunoscută cândva drept Silicon Valley a Uniunii Sovietice – a înregistrat un vârf de creștere în 2022 la 12,6%, conform Băncii Mondiale. Economiștii instituției prognozaseră o creștere de 7,0% pentru țară anul trecut.

Rușii au transferat aproximativ 1,75 miliarde de dolari în Armenia în 2022, a declarat Martin Galstyan, guvernatorul băncii centrale a țării în ianuarie anul acesta. Între timp, PIB-ul Georgiei a crescut cu 10,1% în 2022, conform Băncii Mondiale, depășind prognoza de creștere de 8,8%.

Transferurile de bani din Rusia au crescut de cinci ori de la 411 milioane de dolari în 2021 la 2,1 miliarde de dolari în 2022, potrivit datelor de la banca centrală a Georgiei. Chiar și economia Kârgâzstanului a crescut cu 7% în 2022, depășind previziunile de 4%, conform Băncii Mondiale.

Turcia, un punct fierbinte pentru Rusia care fuge de război, și-a văzut economia să crească cu 5,6% în 2022, depășind previziunile de 4,7%, conform datelor Băncii Mondiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Dec. 2024, 15:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
05 Dec. 2024, 15:37 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis să mențină rata de bază la nivelul de 3,60% anual, subliniind importanța predictibilității politicii monetare și a menținerii inflației în coridorul țintei pe termen mediu. Totodată, Comitetul executiv al BNM a anunțat reducerea normelor rezervelor obligatorii pentru două perioade consecutive, măsură menită să sprijine economia națională.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă va scădea cu 2 puncte procentuale, ajungând la 23,0% între 16 decembrie 2024 și 15 ianuarie 2025 și ulterior la 22,0% între 16 ianuarie și 15 februarie 2025. În cazul rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă, reducerea va fi de la 36,0% la 34,0% începând cu 16 decembrie 2024 și de la 34,0% la 31,0% între 16 ianuarie și 15 februarie 2025.

Această diminuare a normelor rezervelor obligatorii are ca scop reducerea costurilor de creditare, facilitând accesul la finanțare și influențând pozitiv economia.

BNM a reiterat că va continua să monitorizeze atent situația macroeconomică la nivel intern și extern. În funcție de evoluția inflației, a riscurilor și a incertitudinilor, instituția va interveni cu măsuri suplimentare pentru a asigura stabilitatea prețurilor, obiectivul său fundamental.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală