„Ținutul merelor” în pragul colapsului: Fermierii sud-coreeni, sacrificați pe altarul comerțului cu SUA

22 Iul. 2025, 10:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 10:12 // Actual //  Ursu Victor

Fermierii din comitatul Cheongsong, aflat în sud-estul Coreei de Sud și renumit pentru merele sale de calitate superioară, se tem că modul lor de viață ar putea fi distrus de un val de importuri ieftine din Statele Unite. Merele din Cheongsong sunt considerate o delicatesă națională, oferite adesea în cutii elegante cu ocazia sărbătorilor, scrie Reuters.

Îngrijorările agricultorilor s-au accentuat după ce ministrul sud-coreean al comerțului a sugerat, săptămâna trecută, că Seulul ar putea face concesii în privința unor produse agricole pentru a obține eliminarea sau reducerea tarifelor impuse de SUA asupra exporturilor-cheie precum automobilele și oțelul. Deși ministrul a menționat că produsele sensibile vor fi protejate, declarația a stârnit panică în rândul fermierilor.

„Merele din SUA sunt foarte ieftine. Nu putem concura cu ele”, a declarat Shim Chun-taek, un agricultor din a treia generație, care cultivă mere de peste 20 de ani. El se teme că agricultura sud-coreeană va fi sacrificată pentru a mulțumi Washingtonul și a sprijini industria manufacturieră.

Statele Unite cer de mult timp acces mai larg pe piața sud-coreeană pentru produsele agricole, de la carne de vită la cartofi și mere. În aprilie, președintele Donald Trump a criticat tarifele ridicate impuse de Coreea de Sud și Japonia asupra orezului.

Deși Coreea de Sud este deja cel mai mare importator de carne de vită americană și al șaselea cel mai important cumpărător de produse agricole din SUA, Washingtonul acuză în continuare bariere netarifare persistente. Agenția sud-coreeană de carantină analizează încă, după mai bine de 30 de ani, solicitările privind accesul merelor americane pe piață, stârnind nemulțumirea oficialilor americani.

Eventuala deschidere a pieței ar pune o presiune suplimentară asupra fermierilor locali, deja afectați de schimbările climatice, îmbătrânirea populației rurale și incendiile de vegetație. Aceste probleme au condus la scăderea producției și la creșterea prețurilor. Banca Centrală a Coreei a indicat că prețurile la mere sunt de aproape trei ori mai mari decât media în țările OCDE.

„Este greu să justifici protecția absolută pentru un sector agricol doar pe motiv că este sensibil”, a declarat Choi Seok-young, fost negociator-șef al acordului de liber schimb cu SUA, subliniind că întârzierea procesului de carantină nu este justificabilă din punct de vedere științific.

Agricultura a devenit un punct de blocaj în negocierile comerciale dintre SUA și Coreea de Sud, mai ales în contextul în care țări precum Indonezia și Regatul Unit au acceptat recent să importe mai multe produse agricole americane.

Protestele fermierilor din Coreea de Sud s-au reaprins, așa cum s-a întâmplat și în 2008, când acordul de ridicare a restricțiilor asupra cărnii de vită americane a dus la manifestații masive din cauza temerilor privind boala vacii nebune.

„Ne opunem importurilor de mere, indiferent de circumstanțe”, a declarat primărița comitatului Cheongsong, Youn Kyung-hee, avertizând că oamenii „nu vor sta cu mâinile în sân” dacă Seulul va deschide piața.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 15:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 15:47 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

General Motors a raportat o scădere de 32% a profitului operațional pentru al doilea trimestru din 2025, ajungând la 3 miliarde de dolari, afectată major de politicile comerciale dure ale fostului președinte Donald Trump. Conform datelor publicate marți, tarifele impuse au provocat pierderi directe de 1,1 miliarde de dolari în doar trei luni, scrie Reuters.

GM avertizează că impactul tarifelor ar putea fi și mai sever în trimestrul trei și menține estimarea că efectele negative ale politicilor comerciale ar putea reduce profitul anual cu până la 5 miliarde de dolari. Deși compania estimează că poate atenua circa 30% din aceste pierderi, investitorii nu s-au arătat încrezători: acțiunile GM au scăzut cu 3% în tranzacțiile premergătoare deschiderii bursei.

Veniturile totale ale producătorului auto pentru perioada încheiată la 30 iunie au scăzut cu 2%, la aproximativ 47 miliarde dolari. Profitul ajustat pe acțiune a fost de 2,53 dolari, în scădere de la 3,06 dolari anul trecut, dar totuși peste estimările analiștilor (2,44 dolari/acțiune).

În ciuda șocului tarifar, afacerile GM pe piața americană au fost solide, cu o creștere de 7% a vânzărilor și prețuri ridicate pentru SUV-urile și camioanele sale. Compania a reușit să revină pe profit și în China, după pierderile din anul precedent.

GM a redus prognoza anuală a profitului operațional ajustat la o marjă între 10 și 12,5 miliarde dolari. Între timp, Stellantis – producătorul Jeep – a avertizat luni că tarifele vor afecta puternic rezultatele financiare în semestrul doi, după pierderi de 300 milioane euro în prima jumătate a anului. Acțiunile Ford și Stellantis au scăzut cu aproximativ 1%.

Pentru a-și proteja operațiunile tradiționale, GM a anunțat în iunie investiții de 4 miliarde dolari în trei fabrici din SUA. În paralel, strategia companiei de a renunța la motoarele pe benzină până în 2035 este pusă sub semnul întrebării, mai ales în contextul reducerii sprijinului guvernamental pentru vehiculele electrice. Legea fiscală adoptată recent de Congres elimină stimulentele de până la 7.500 dolari pentru achiziția de mașini electrice noi și 4.000 dolari pentru cele second-hand, începând cu finalul lunii septembrie.

Directorul GM, Mary Barra, a declarat că grupul se adaptează la noile politici comerciale și fiscale, vizând un viitor profitabil pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA