TOP 10 cei mai „bogați” deputați ai viitorului Parlament: Venituri până la 10.000.000 de lei în 2019-2020

12 Iul. 2021, 07:16
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
12 Iul. 2021, 07:16 // Au Bani //  Otilia Cotruța

În viitorul Parlament vor accede 36 de persoane care au obținut venituri de peste un milion de lei în perioada 2019-2020.

Veniturile a zece dintre cei mai „bogați” deputați ai viitorului Parlament, conform rezultatelor preliminare, depășesc 2 milioane de lei. Este vorba nu dpar despre venituri salariale, dar și vânzări, donații, dobânzi.

Bani.md va publica, ulterior, și averile desfășurate ale acestora.

Între timp, analizați clasamentul TOP 10.

10. Corneliu Furculiță – 2 208 388 lei (PSRM)

9. Ivanna Koksal – 2 229 823 (PSRM)

8. Dumitru Alaiba – 2 633 064 (PAS)

7. Iulia Dascălu – 3 686 575 (PAS)

6. Vadim Fotescu 3.757.798 (PP ȘOR)

5. Olesea Stamate 4.821.589 lei (PAS)

4. Ion Șpac 4.859.118 lei (PAS)

3. Andrei Spînu 8.968.653 lei (PAS)

2. Adrian Lebedinschi 9.731.700 lei (PSRM)

1. Denis Ulanov – 10.841.000 lei (PP ȘOR)

LISTE: Ei sunt deputații care acced în viitorul Parlament

Harta preferințelor politice: Cum arată Moldova după bătălia dintre BECS și PAS (INFOGRAFIC)

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 10:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Săptămâna trecută, fermierii din regiunile sudice ale Moldovei au început recoltarea și vânzarea soiurilor de piersic plat. Aceste fructe sunt prezente pe piața internă de aproximativ o lună.

Până acum, acestea erau în principal produse importate din Grecia sau Turcia de comercianții cu amănuntul, în principal de cele mai mari lanțuri de supermarketuri, în mod independent și vândute cu amănuntul la un preț ridicat – 50-60 lei / kg (2,77-3,33 USD / kg). Adică cam de două ori prețul piersicilor obișnuite, scrie East-Fruit.

La apariția în vânzare a piersicilor plați autohtoni, piața moldovenească a reacționat aproape imediat prin scăderea prețurilor pentru aceasta: la 30-35 lei / kg (1,66-1,94 USD / kg) la „piață” și 40-50 lei / kg (2 $, 22-2,77 / kg) în comerțul la supermarket, până la 23-25 ​​lei / kg (1,27-1,38 $ / kg) pe piețele angro.

În același timp, apariția soiurilor locale de piersici plați pe piața moldovenească săptămâna trecută, judecând după monitorizarea prețului EastFruit, a condus la o creștere – după o stagnare de două săptămâni – a prețurilor medii și maxime pentru piersici în general cu aproximativ 2 lei / kg, până la 17 lei / kg. (0,94 USD / kg) și respectiv 20 lei / kg (1,11 USD / kg).

În același timp, fermierii-comercianți observă influența ambiguă a piersicului plat asupra segmentului de piersici în ansamblu. Pe de o parte, piersicile din soiurile plate au o cerere vizibil ridicată în rândul consumatorilor – în ciuda faptului că în prezent costă cu 5 lei / kg mai mult în comerțul cu amănuntul decât piersicile obișnuite. Pe de altă parte, prezența unui număr semnificativ de piersici plate pe piață reduce nivelul vânzărilor de soiuri obișnuite de piersici și duce la o polarizare ridicată a prețurilor pentru acestea. Mai mult, pe măsură ce oferta de soiuri comune de piersici pe piața internă (Red Haven etc.) crește, nivelul minim al prețului pentru piersici va scădea și mai mult.

De asemenea, merită luat în considerare faptul că vânzările la export de piersici moldovenești, potrivit comercianților, nu sunt mari la sfârșitul lunii iulie (caisul are o cerere vizibil mare de cumpărători externi). În același timp, piersicii plați nu sunt practic exportați. Potrivit estimărilor experților, suprafața totală a piersicilor plați, în Moldova este de aproximativ 50 de hectare. Cu toate acestea, plantațiile sale în fermele horticole rareori depășesc câteva hectare; este extrem de dificil să colectăm chiar și un singur lot de export de produse din astfel de zone.

Și încă un punct curios: micii producători de soiuri de piersic plat preferă să-l vândă pe cont propriu la un preț relativ ridicat, fără a recurge la serviciile revânzătorilor intermediari. În parte, acest lucru este facilitat de densitatea ridicată, transportabilitatea și păstrarea calității piersicului plat; fermierul nu are o mare nevoie să-l vândă urgent imediat după recoltare.

Reprezentanții asociațiilor de pomicultori consideră că creșterea segmentului de producție de piersici plați în Moldova la nivelul exportului este mult îngreunată de faptul că nu a fost încă inclusă în registrul de stat al soiurilor recomandate. În consecință, înființarea livezilor de piersici plați nu este subvenționată.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală