TOP 5 cele mai așteptate mașini electrice din 2022

27 Dec. 2021, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Dec. 2021, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În acest moment este aproape clar faptul că mașinile electrice reprezintă viitorul transporturilor. Sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător decât cele tradiționale, mai ușor de condus, mai fiabile și mai agile.

Deși avem deja parte de o ofertă bogată pe piața de mașini electrice – care include modele remarcabile precum Tesla Model S, Rivian R1T sau Lucid Air – există câteva vehicule impresionante care nu au intrat încă pe liniile de producție. Unul dintre acestea este pickup-ul Tesla Cybertruck.

Un alt model mult așteptat este SUV-ul Fisker Ocean, creat de familia de miliardari care vrea să detroneze Tesla lui Elon Musk.

5. Ford F-150 Lightning

Poate că în Europa sau în România acest model nu este foarte cunoscut, dar în America Ford F-150 este cel mai bine vândut pickup truck. Lansarea de anul viitor a unui model electric cu preț accesibil are potențialul de a accelera semnificativ adopția vehiculelor electrice în SUA, cea mai mare economie a lumii.

4. Kia EV6

Compania din Coreea de Sud produce deja unele dintre cele mai apreciate vehicule electrice ale momentului. Mulți dintre cei care au testat EV6 au spus că mașina este aproape perfectă. Modelul va ajunge la clienți anul viitor, cu o autonomie foarte bună, de peste 500 de km. Nu va fi, însă, un automobil cu preț accesibil. Cel mai ieftin model va costa 45.000 de dolari.

3. Fisker Ocean

Acesta va fi unul dintre cele mai interesante SUV-uri electrice din 2022. O companie de ride-hailing a comandat deja câteva sute de unități. În Europa, Ocean va fi construit de gigantul canadian din industria componentelor auto Magna. Modelul are o autonomie de peste 400 de km, iar cea mai ieftină versiune va costa 37.500 de dolari.

2. Volkswagen ID.5

Mulți cred că anul viitor Volkswagen va ajunge numărul unu pe piața mașinilor electrice, detronând Tesla. Compania germană a lansat deja câteva modele de mare succes, printre care ID.3 și ID.4. Anul viitor va debuta pe piață ID.5, un nou SUV-coupe care va fi disponibil inclusiv într-o versiune sport, GTX. Nu cunoaștem foarte multe detalii despre noul model. Știm, de exemplu, că șoferii vor beneficia de o autonomie de 100 km ținând mașina conectată la un încărcător rapid doar 7 minute.

1. Tesla Cybertruck

Deși are un design neobișnuit, Tesla Cybertruck a atras foarte mult interes. În acest moment există precomenzi în valoare, atenție!, de 80 de miliarde de dolari pentru vehicul. Pickup-ul futurist ar trebui să ajungă la primii clienți anul viitor, după o serie de amânări. Chiar dacă este un model atât de așteptat, nu știm exact cum vor arăta versiunile care vor fi disponibile. Tesla a testat modele capabile să vireze cu toate roțile și chiar unul cu un mod „crab”, pe care l-am văzut prima dată la Hummer EV. Prețurile vor începe de la 40.000 de dolari pentru versiunea cu tracțiune doar pe spate.

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău