Șapte tipuri de odihnă de care are nevoie fiecare persoană

28 Dec. 2021, 08:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Dec. 2021, 08:22 // Actual //  bani.md

Ați încercat vreodată să remediați lipsa de energie dormind mai mult – doar ca să faceți acest lucru și să vă simțiți în continuare epuizat?

Dacă da, iată secretul: somnul și odihna nu sunt același lucru, deși mulți dintre noi le confundă.

Trecem prin viață crezând că ne-am odihnit pentru că am dormit suficient – dar, în realitate, pierdem celelalte tipuri de odihnă de care avem nevoie. Rezultatul este o cultură a indivizilor cu rezultate înalte, productive, obosiți cronic și epuizați. Suferim de un deficit de odihnă pentru că nu înțelegem adevărata putere a odihnei.

Odihna ar trebui să fie egală cu restaurarea în șapte domenii cheie ale vieții.

Primul tip de odihnă de care avem nevoie este odihna fizică, care poate fi pasivă sau activă.

Odihna fizică pasivă include somnul, în timp ce odihna fizică activă înseamnă activități de restaurare, cum ar fi yoga, stretching și masaj, care ajută la îmbunătățirea circulației și flexibilității corpului.

Al doilea tip de odihnă este odihna mentală.

 Îl cunoști pe acel coleg care începe să lucreze în fiecare zi cu o ceașcă uriașă de cafea? Este adesea iritabil și uituc și îi este greu să se concentreze asupra muncii sale. Când se întinde noaptea să doarmă, se luptă frecvent să-și oprească creierul, în timp ce conversațiile zilnice îi umplu gândurile. Și în ciuda faptului că a dormit șapte, opt ore, se trezește simțind că nu s-ar fi culcat niciodată. Are un deficit mental de odihnă.

Vestea bună este că nu trebuie să renunți la serviciu sau să pleci în vacanță pentru a remedia acest lucru. Programați pauze scurte care să aibă loc la fiecare două ore pe parcursul zilei de lucru. Aceste pauze vă pot aminti să încetiniți activitatea. De asemenea, s-ar putea să ții un carnețel lângă pat pentru a nota orice gânduri sâcâitoare care te-ar ține treaz.

Al treilea tip de odihnă de care avem nevoie este odihna senzorială.

Luminile strălucitoare, ecranele computerelor, zgomotul de fundal și conversațiile multiple – indiferent dacă sunt într-un birou sau în timpul apelurilor Zoom – ne pot copliși. Acest lucru poate fi contracarat făcând ceva la fel de simplu precum închiderea ochilor pentru un minut în mijlocul zilei, precum și deconectarea intenționată de la electronice la sfârșitul fiecărei zile.

Al patrulea tip de odihnă este odihna creativă.

Acest tip de odihnă este deosebit de important pentru oricine trebuie să rezolve probleme sau să facă brainstorming – idei noi. Odihna creativă trezește din nou uimirea și mirarea din interiorul fiecăruia dintre noi. Îți amintești prima dată când ai văzut Marele Canion, oceanul sau o cascadă? Permițându-vă să vă bucurați de frumusețea în aer liber – chiar dacă este într-un parc local sau în curtea dvs. – vă oferă odihnă creativă.

Dar odihna creativă nu înseamnă doar aprecierea naturii, ci include și bucuria față de artă. Transformă-ți spațiul de lucru într-un loc de inspirație afișând imagini ale locurilor pe care le iubești și opere de artă care îți vorbesc. Nu vă puteți petrece 40 de ore pe săptămână privind împrejurimile goale și să vă așteptați să vă simțiți pasionați de orice, cu atât mai puțin să veniți cu idei inovatoare.

Acum să aruncăm o privire la o altă persoană – prietenul pe care toată lumea îl consideră cea mai drăguță persoană pe care l-au cunoscut vreodată. Este persoana de care depinde toată lumea, cea pe care ai apela-o dacă ai avea nevoie de o favoare pentru că, chiar dacă nu vor să o facă, știi că îți vor da un „da” reticent mai degrabă decât un „nu” sincer. Dar când această persoană este singură, se simte neapreciată și ca și cum ceilalți profită de ea.

Această persoană are nevoie de odihnă emoțională, ceea ce înseamnă să ai timp și spațiu pentru a-ți exprima liber sentimentele și a renunța la persoanele plăcute. Odihna emoțională necesită și curajul de a fi autentic. O persoană odihnită emoțional poate răspunde la întrebarea „Ce mai faci astăzi?” cu un adevărat „Nu sunt în regulă” – și apoi continuă să împărtășească câteva lucruri grele care altfel nu sunt spuse.

Dacă aveți nevoie de odihnă emoțională, probabil că aveți și un deficit de odihnă socială. Acest lucru se întâmplă atunci când nu reușim să facem diferența între acele relații care ne reînvie de acele relații care ne epuizează. Pentru a experimenta mai multă odihnă socială, înconjoară-te de oameni pozitivi și de sprijin. Chiar dacă interacțiunile tale trebuie să aibă loc virtual, poți alege să te implici pe deplin în ele, pornind camera și concentrându-te cucine vorbești.

Ultimul tip de odihnă este odihna este cea spirituală, care este capacitatea de a se conecta dincolo de fizic și mental și de a reda un sentiment profund de apartenență, iubire, acceptare și scop. Pentru a primi acest lucru, angajați-vă în ceva mai mare decât dvs și adăugați rugăciunea, meditația sau implicarea comunității în rutina voastră zilnică.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO