Topul mașinilor sofisticate care au cea mai mare probabilitate să fie avariate

03 Ian. 2023, 04:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Ian. 2023, 04:55 // Actual //  bani.md

Chiar dacă mașinile moderne vin echipate cu multe sisteme complexe de siguranță, nu garantează siguranţa maximă şi nici că sunt ferite de accidente.

„Proporția automobilelor avariate la nivel mondial este de 52,4% din total, ceea ce înseamnă că statistic vorbind, fiecare a doua mașină produsă suferă avarii la un moment dat.

Ceea ce este și mai interesant este că unele mărci de autovehicule sunt mai predispuse la accidente decât altele”, se arată in cea mai recentă analiză a specialiştilor auto de la carVertical, menit să descopere ce marcă de mașini înregistrează cel mai mare procentaj de unități avariate, plus cât costă în medie repararea acestor daune pe o durată mai lungă de timp, de mai mulţi ani, în funcţie de rapoarte.

Aproape trei sferturi dintre mașinile Tesla au fost implicate într-un accident

Tesla ocupă locul întâi dintre mărcile de mașini cu cele mai multe avarii înregistrate – 74,3% dintre toate rapoartele istorice generate pentru vehiculele Tesla au cuprind înregistrări de daune.

Acestea au fost urmate de vehiculele Hyundai (69,1%) și Subaru (68,7%). Renault (40.8%), Alfa Romeo (40%) și Fiat (39.5%) sunt mărcile cu cele mai puține accidente înregistrate.

Motivul din spatele acestor diferențe imense poate fi des explicat cu ajutorul bunului simț. Renault și Fiat sunt mărci care oferă în principal mașini accesibile ca preț, cu motoare mici care au un consum redus de combustibil și care sunt cel mai des folosite ca mașini de familie sau pentru a face naveta zilnică.

Hyundai oferă mașini ieftine dar ”cool” ceea ce atrage puternic segmentul de șoferi tineri și lipsiți de experiență. Mașinile Subaru sunt în general sigure dar șoferii deseori nu știu cum să manevreze un vehicul cu tracțiune integrală în situații periculoase.

Paradoxul mașinilor Tesla

Vehiculele Tesla, în schimb, deși sunt scumpe și pline de sisteme moderne de siguranță, au o accelerație excepțional de puternică.

”Există un paradox legat de mașinile Tesla care au simultan cele mai avansate sisteme de condus autonom de pe planetă și totuși înregistrează cele mai multe accidente.

Un număr atât de mare de accidente poate fi din cauza faptului că șoferii ori nu sunt încă obișnuiți cu accelerația excepțională a mașinilor Tesla, ori pur și simplu nu mai sunt la fel de atenți la volan.

Nu este un secret faptul că cea mai mare proporție de mașini Tesla lovite provine din SUA.” – a explicat pentru Ziare.com directorul de comunicații carVertical, Matas Buzelis.

Ferrari și Lamborghini au cele mai costisitoare daune

Deloc surprinzător, cea mai mare valoare medie a daunelor înregistrate aparține Ferrari (94.149 de euro) urmată de cea pentru Lamborghini (64.608 de euro), ambele medii fiind de câteva ori mai ridicate decât cele aparținând altor mărci.

Tesla (14,320 de euro), Dodge (9.522 euro) și Porsche (8.588 euro) sunt mărcile de mașini de lux care înregistrează costuri de reparații scăzute.

O valoare medie ridicată când vine vorba despre costul reparațiilor sugerează ori că reparațiile sunt scumpe ori că daunele au fost severe.

În timp ce mărcile de super lux adună zeci de mii de euro în cheltuieli de reparții, valoarea medie pentru BMW este de doar 3.994 euro, pentru Volkswagen de 3.539 euro și pentru Toyota de 3.011 euro.

Media la nivel global, indiferent de marca mașinii, înregistrată în urma acestui studiu este situată la 3.574 euro. Această informație va fi de ajutor atunci când dorim să vedem dacă media daunelor specifice unui anumit model este ridicată sau scăzută.

„Din punct de vedere al costului, accidentele mașinilor din gama super premium sunt la un alt nivel. Până și o zgârietură minoră vine cu o factură de-ți dau lacrimile, așa că nu este de mirare de ce Ferrari si Lamborghini sunt liderii detașați ai acestui top”, a mai detaliat Buzelis.

Porsche deține media cea mai ridicată de daune înregistrate

După cum era de așteptat există o corelație puternică între mașinile care au cel puțin o înregistrare de daune și cele care au în medie cele mai multe evenimente de daune per mașină.

Porsche ocupă prima poziție cu o medie de 1,71 de incidente per mașină, urmat de Tesla (1,58) și Hyundai (1,52).

Peugeot (0.75), Renault (0.73) și Fiat (0.7) au cea mai mică pondere de înregistrări de daune. Aceste companii produc în mare parte mașini accesibile și economice, prin urmare proprietarii lor rareori conduc rapid sau agresiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală