Transnistria a trecut la mobilizări. Republica Moldova este în alertă

25 Ian. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Ian. 2023, 05:00 // Actual //  bani.md

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au spus că va fi demarată mobilizarea bărbaților care au până în 55 de ani. Ucraina a ateționat încă de anul trecut că Transnistria intenționează să organizeze o strângere de trupe, scrie novostipmr.org.

A fost anunțată o mobilizare generală la Tiraspol. Bărbații cu vârsta de până la 55 de ani vor forma așa numitul contingent de mențiere a păcii în regiune. Bărbații care vor vrea să se înroleze vor primi din partea autorităților din regiune mâncare, îmbrăcăminte, loc de cazare și o renumerație. Este vorba de o indemnizație de 2.800 de ruble transnistrene.

Contingentul de menținere a păcii din Tiraspol a transmis că așteaptă cetățenii să se înscrie în rândurile armatei. În anunțul făcut de autorități se mai precizează clar că la antrenamente „pot participa doar bărbații cu vârsta sub 55 de ani, apți pentru serviciul militar”. Doritorii au timp până pe 28 februarie să depună o cerere la centrelele militare pentru a face parte din acest contingent. Ei vor sta, începând cu 1 martie, timp de trei luni în cazarmă pentru a fi instruiți.

Ucraina a anunțat în urmă cu un an intențiile Transnistriei

Ucraina a anunțat încă din luna aprilie a anului trecut că Transnistria are intenția de a anunța o mobilizare generală. Autoritățile de la Kiev au spus la acel moment că a fost emis un document secret care conținea detalii privind mobilizarea. Tiraspolul a negat acuzațiile aduse de Ucraina. Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a negat că regiunea condusă de el vrea să organizeze o mobilizare generală a cetățenilor. De această dată anunțul privind mobilizarea a venit de la Moscova.

Tot mai mulți bloggeri ruși au discutat în ultima perioadă că o nouă ofensivă a Moscovei în Ucraina ar avea loc cât de curând. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis că noile atacuri ale Rusiei ar putea să se îndrepte înspre orice direcție. În același timp, președintele Consiliului European, Charles Michel, este de părere că „următoarele două-trei săptămâni vor fi decisive pentru război și pentru lume. Ceea ce se întâmplă în 2023 depinde de săptămânile următoare”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO