Transnistria taie curentul: Moldova se bazează pe energia verde și importuri

30 Dec. 2024, 22:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Dec. 2024, 22:41 // Actual //  Ursu Victor

Centrala electrică de la Cuciurgan, situată în orașul Dnestrovsk din regiunea separatistă Transnistria, va înceta să furnizeze energie electrică Republicii Moldova începând cu 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de Victor Bînzari, consilier al directorului întreprinderii de stat „Energocom”, în cadrul unei emisiuni la Moldova 1.

„Contractul cu centrala nu a fost prelungit. Am fost informați că, fără garanția furnizării gazelor necesare pentru producerea energiei, ei nu pot semna un nou acord. Astfel, de la 1 ianuarie, livrările către malul drept al Nistrului vor fi oprite”, a declarat Bînzari.

Pentru a acoperi deficitul de energie electrică, „Energocom” a semnat contracte cu producători locali de energie regenerabilă, utilizând panouri solare și turbine eoliene. În plus, compania plănuiește să achiziționeze energie prin Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport.

„Energocom colaborează activ cu parteneri naționali și internaționali. De asemenea, compania intenționează să compenseze deficitul utilizând capacitățile disponibile la granițele cu UE și Ucraina, dintre care 15% (315 MW) sunt rezervate pentru Republica Moldova”, a adăugat Bînzari.

Centrala electrică de la Cuciurgan, deținută de compania rusă „Inter RAO”, are o capacitate instalată de 1.720 MW, depășind semnificativ celelalte centrale din țară. Până acum, aceasta a asigurat aproximativ 80% din necesarul de energie al Republicii Moldova.

În contextul planurilor autorităților din Transnistria, centrala ar urma să treacă pe combustibil solid (cărbune) în cazul opririi furnizării de gaze din Rusia. Rezervele de cărbune ar fi suficiente pentru 50 de zile, dar producția va acoperi doar necesarul regiunii transnistrene.

De cealaltă parte, Republica Moldova va fi nevoită să procure energie electrică din România, unde costurile sunt semnificativ mai ridicate. Pe lângă energia electrică, Republica Moldova a diversificat și sursele de aprovizionare cu gaze naturale, achiziționând volumele necesare de pe piețele regionale și europene, după ce Gazprom a anunțat încetarea livrărilor începând cu 1 ianuarie 2025, pe fondul unor dispute contractuale și a refuzului Chișinăului de a achita datoriile istorice.

Din 16 decembrie, atât în Republica Moldova, cât și în Transnistria este instituită starea de urgență. În regiunea transnistreană, autoritățile au anunțat că, începând cu luna ianuarie, vor sista încălzirea centralizată și furnizarea apei calde în locuințele populației.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ