Transnistria taie curentul: Moldova se bazează pe energia verde și importuri

30 Dec. 2024, 22:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Dec. 2024, 22:41 // Actual //  Ursu Victor

Centrala electrică de la Cuciurgan, situată în orașul Dnestrovsk din regiunea separatistă Transnistria, va înceta să furnizeze energie electrică Republicii Moldova începând cu 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de Victor Bînzari, consilier al directorului întreprinderii de stat „Energocom”, în cadrul unei emisiuni la Moldova 1.

„Contractul cu centrala nu a fost prelungit. Am fost informați că, fără garanția furnizării gazelor necesare pentru producerea energiei, ei nu pot semna un nou acord. Astfel, de la 1 ianuarie, livrările către malul drept al Nistrului vor fi oprite”, a declarat Bînzari.

Pentru a acoperi deficitul de energie electrică, „Energocom” a semnat contracte cu producători locali de energie regenerabilă, utilizând panouri solare și turbine eoliene. În plus, compania plănuiește să achiziționeze energie prin Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport.

„Energocom colaborează activ cu parteneri naționali și internaționali. De asemenea, compania intenționează să compenseze deficitul utilizând capacitățile disponibile la granițele cu UE și Ucraina, dintre care 15% (315 MW) sunt rezervate pentru Republica Moldova”, a adăugat Bînzari.

Centrala electrică de la Cuciurgan, deținută de compania rusă „Inter RAO”, are o capacitate instalată de 1.720 MW, depășind semnificativ celelalte centrale din țară. Până acum, aceasta a asigurat aproximativ 80% din necesarul de energie al Republicii Moldova.

În contextul planurilor autorităților din Transnistria, centrala ar urma să treacă pe combustibil solid (cărbune) în cazul opririi furnizării de gaze din Rusia. Rezervele de cărbune ar fi suficiente pentru 50 de zile, dar producția va acoperi doar necesarul regiunii transnistrene.

De cealaltă parte, Republica Moldova va fi nevoită să procure energie electrică din România, unde costurile sunt semnificativ mai ridicate. Pe lângă energia electrică, Republica Moldova a diversificat și sursele de aprovizionare cu gaze naturale, achiziționând volumele necesare de pe piețele regionale și europene, după ce Gazprom a anunțat încetarea livrărilor începând cu 1 ianuarie 2025, pe fondul unor dispute contractuale și a refuzului Chișinăului de a achita datoriile istorice.

Din 16 decembrie, atât în Republica Moldova, cât și în Transnistria este instituită starea de urgență. În regiunea transnistreană, autoritățile au anunțat că, începând cu luna ianuarie, vor sista încălzirea centralizată și furnizarea apei calde în locuințele populației.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO