Transportatorii – neînduplecați. Spînu: 78% din microbuze au peste 16 ani

21 Dec. 2021, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Dec. 2021, 09:53 // Actual //  bani.md

Solicitările de majorare a costului călătoriilor interurbane sunt nejustificate, deoarece calculele transportatorilor nu sunt reale, constată ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Am elaborat un ordin cu tarifele călătoriilor, pe care l-am propus consultărilor publice. Joi voi avea o întâlnire cu transportatorii. Între timp vor reuși să citească și să vadă calculele și să ne spună unde sunt de acord, unde nu sunt. După aceste discuții voi semna acel ordin care nu prevede majorări, deoarece nu sunt justificate”, a declarat Spînu în cadrul unei emisiuni de la PrimeTv.

Ministrul spune că în luna august au existat solicitări de reducere a tarifului la călătorii. Iar acum transportatorii justifică majorarea cu prețul mare la carburanți. Nu putem schimba tariful că două luni am avut majorarea prețului la carburanți.

În momentul în care un transportator în luna august cere reducerea costului călătoriei, dar acum cere dublarea sau chiar triplarea tarifului e alogic. Este o metodologie care a fost aplicată pe parcursul a mai mulți ani. Iar eu nu o să accept afirmația că noi cu toți miniștrii ne-am înțeles. În metodologie este inclusă și valoarea mijlocului de transport. Or, unii transportatori spun că microbuzul costă 500 mii de lei. Noi avem analiza care spune că 78% din transport este de peste 16 ani și 48% din unitățile de transport implicate în transportul de pasageri sunt de peste 20 de ani. Astfel, prețul e de 200 mii de lei. Nu poate fi inclusă uzura în tarif, în condițiile în care a fost inclusă o dată în tarif și nu a fost folosită pentru reînnoirea parcului de microbuze”, a precizat Spînu.

Oficialul a spus că urmează să fie îmbunătățit cadrul legal pentru a combate transportul ilicit de persoane. „Ba mai mult, am venit cu propunerea de a implementa programul „Rabla”, pentru a susține transportatori să-și schimbe într-un mod mai alert parcul”.

Săptămâna trecută, transportatorii au organizat un protest în Piața Marii Adunări Naționale, față de refuzul autorităților de a majora tarifele pentru călătorii.

Realitatea Live

Briefing de presă susținut de deputații Vladimir Voronin și Diana Caraman
04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!