Trei zile de VinOpera, în trei locaţii diferite, cu recitaluri de muzică clasică, rock şi folclor

04 Sept. 2023, 15:21
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
04 Sept. 2023, 15:21 // Comercial //  MD Bani

În perioada 30 august – 1 septembrie Fundaţia Constantin Mimi a organizat Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera, ediţia a VI-ea, la care au participat în total peste 90 de artişti şi muzicieni din Republica Moldova şi România şi care a fost urmărit de peste 3500 de spectatori. În premieră, evenimentul s-a desfăşurat în trei locaţii diferite. Concertele organizate în satele Varniţa şi Bulboaca au fost cu acces liber pentru toţi doritorii.

Festivalul a început pe 30 august, cu un recital la Varniţa, susţinut de „Gândul Mâţei Band” şi Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”. Gazda serii, preşedintele Fundaţiei Constantin Mimi, Cristina Frolov, a menţionat de pe scena amplasată în faţa Casei de Cultură din Varniţa, că este mândră că a reuşit să extindă festivalul în zona rurală şi împreună cu primăriile să promoveze localităţile din regiune.

„Fundaţia Constantin Mimi în parteneriat cu primăriile din regiune, mai ales Bulboaca, Hârbovăţ, Gura Bâcului şi Varniţa lucrează la crearea unui nou traseu turistic care ar urma să atragă investiţii în această regiune, în domeniul turismului. Acesta este şi motivul pentru care organizăm aceste concerte în sate, pentru că ne dorim de pe acum să promovăm regiunea”, a menţionat Cristina Frolov.

Pe 31 august, la Bulboaca, locuitorii din regiune, dar şi toţi doritorii, au putut participa la un concert care a îmbinat melodiile la nai, în interpretarea lui Constantin Moscovici, cu vocile tinerei interprete Andreea Josan şi a surorii maestrului Nadejda Moscovici. Seara s-a înceiat cu un recital susţinut de Felicia Dunaf şi „Dunaff Band” care a interpretat o combinaţie dintre hituri autohtone şi internaţionale.

Concertul s-a desfăşurat în preajma Gării de trenuri din Bulboaca, zonă care nu a fost aleasă deloc întâmplător, mărturiseşte Cristina Frolov.

„Gara de trenuri este şi aceasta un monument de arhitectură foarte important pentru localitatea Bulboaca, construit în anii 1870. Avem şi butucul de viţă-de-vie, cel mai vechi butuc din ţară, care la fel este o atracţie turistică. Vrem să aducem cultura mai aproape de cetăţenii din satele noastre şi să atragem turişti din alte locaţlităţi, pentru ca ei să se convingă că aici există lume frumoasă şi locuri frumoase care ar putea fi vizitate”, spune Cristina Frolov.

Apogeul Festivalului VinOpera – la Castel Mimi

Seara de gală a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică VinOpera a avut loc pe 1 septembrie, la Castel Mimi, cu un concert simfonic grandios, condus de dirijorul român Daniel Jinga. Pe scenă au urcat peste 60 de muzicieni şi artişti de operă, printre ei – Iordache Basalic, Mădălina Barbu, Dumitru Mîţu şi Lilia Istratii.

La eveniment au participat înalţi oaspeţi de la conducerea ţării şi misiunile diplomatice acreditate la Chişinău. Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu; ministrul Culturii, Sergiu Prodan; consilierul prezidenţial al preşedindelui Klaus Iohannis, Sergiu Nistor; secretarul de Stat al Ministerului de Externe al României, Andrei Novac; Ambadadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon; Ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks; Ambasadorul României, Cristian-Leon Ţurcanu; Ambasadorul Japoniei, Dl. YAMADA Yoichiro; secretarul de Stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Adrian Dupu; preşedintele Institutului Cultural Român de la Bucureşti, Liviu Jicman; precum şi preşedintele filialei ICR “Mihai Eminescu” de la Chişinău, Monica Babuc, au urmărit prestaţia artiştilor din primele rânduri.

Pe lângă interpretările solo, publicul a fost încântat să urmărească duetele formate din vocile Liliei Istratii şi a tenorului Dumitru Mîţu, interpretând „Lippen schweigen” de Franz Lehár. “Chitarra romana” de Eldo Di Lazzaro şi Funiculì, Funiculà” de Luigi Denza, au sunat spectaculos prin vocile lui Iordache Basalic şi Dumitru Mîţu. Seara de gală s-a încheiat cu renumita arie „O sole Mio”. Compoziţia lui Eduardo di Capua și Alfredo Mazzucchi a fost interpretată de către toţi cei patru artişti de operă şi a fost aplaudată îndelung de publicul ridicat în picioare.

Fundaţia Constantin Mimi a înmânat trofeul VinOpera, în semn de mulţumire şi apreciere, dirijorului Daniel Jinga, baritonului Iordache Basalic, sopranei Mădălina Barbu, mezzo-sopranei Lilia Istratii şi tenorului Dumitru Mîţu.

 

“Responsabilitatea noastră, a Fundaţiei Constantin Mimi, a Castel Mimi şi a familiei mele este să demonstrăm că atunci când este dorinţă totul se poate şi Bulboaca poate deveni centrul Europei pentru o zi. Suntem mândri că reuşim să adunăm an de an, aici, la Castel Mimi, iubitorii de artă, cultură şi vinuri excelente. VinOpera este mai mult decât un festival de muzică clasică. Este dovada faptului că împreună putem face lucruri mari, că putem creşte şi dezvolta parteneriate sustenabile, că putem promova cu mândrie ţara”, a menţionat preşedintele Fundaţiei Constantin Mimi, Cristina Frolov.

Toţi spectatorii veniţi la festival au putut participa şi la Vernisajul Vinului, unde micii producători “Minis Terrios”, “Casa Vinicolă Luca”, “Gogu Winery” şi “Vinăria Nobilă” şi-au expus vinurile şi le-au propus spre degustare. Castel Mimi a scos din pivniţe licori selecte precum Cabernet Sauvignon Reserve 2012 şi Colecţia Limited Edition, pe care orice doritor le-a putut încerca.  

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera a fost acoperit în totalitate datorită energiei solare, produse la Castel Mimi, care în ultimii ani a făcut eforturi colosale pentru a produce energie regenerabilă, prin montarea panourilor solare pe domeniul vinăriei.

Şi de această dată, Fundaţia Constantin Mimi a îndemnat oaspeţii să dea prioritate Trenului Vinului şi astfel, în Chişinău au rămas parcate 300 de automobile, care au redus emisiile de carbon în atmosferă. Am încurajat vizitatorii să recicleze şi să spună NU plasticului, prin oferirea unui pahar de sticlă pentru vin şi amenajarea unor tomberoane pentru sortarea deşeurilor.

În total, în cadrul celor trei evenimente desfăşurate la Varniţa, Bulboaca şi la Castel Mimi au participat peste 3500 persoane.

Proiectul „Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera” a fost finanțat de – Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Mastercard şi Castel Mimi. Partener media al evenimentului a fost Grupul de Presă Realitatea şi TVR Moldova.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău