Trump distruge acordurile comerciale: Măsuri draconice pentru Canada, Mexic și China

02 Feb. 2025, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Feb. 2025, 12:02 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, și-a onorat promisiunea și a introdus taxe vamale de 25% pentru produsele din Mexic și Canada, precum și de 10% pentru importurile din China. Trump a anunțat acest lucru pe contul său de pe rețeaua socială Truth Social, explicând că taxele au fost implementate pe baza Legii privind Puterile Economice Excepționale Internaționale (IEEPA), din cauza amenințării grave reprezentate de migrarea ilegală și drogurile letale, inclusiv fentanyl.

Noile taxe vamale se vor aplica pentru toate produsele, cu excepția celor energetice din Canada, cum ar fi gazul, petrolul și electricitatea, care vor fi supuse unei taxe reduse de 10%. Măsura este destinată să minimizeze orice creștere a prețurilor la benzină sau utilități, a declarat un oficial de rang înalt al Casei Albe pentru AP. Taxele vor intra în vigoare pe 4 februarie. Până acum, între SUA, Canada și Mexic nu au existat taxe suplimentare, având în vedere că cele trei țări au semnat acordul de comerț liber USMCA în timpul primului mandat al lui Trump. În 2023, aproximativ 83% din exporturile Mexicului și 75% din exporturile Canadei au mers către Statele Unite.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat că Ottawa va impune taxe vamale de 25% asupra produselor din SUA, în valoare de 106,5 miliarde de dolari. El a avertizat cetățenii americani că trebuie să se pregătească pentru o creștere a costurilor la alimente și benzină. De asemenea, noile taxe ar putea îngreuna accesul la materiale esențiale pentru securitatea SUA, precum nichel, potasiu, uraniu, oțel și aluminiu, a adăugat Trudeau. Ca răspuns, președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, a cerut ministrului Economiei să implementeze „Planul B”, care va include măsuri tarifare și netarifare pentru protejarea intereselor țării.

Ministerul chinez de Externe a exprimat nemulțumire profundă față de creșterea taxelor vamale și a reamintit SUA că în războaiele comerciale nu există câștigători. Beijingul a anunțat intenția de a depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și de a lua „măsuri corespunzătoare” pentru a proteja drepturile și interesele sale. Ministerul a mai subliniat că China are una dintre cele mai stricte politici anti-drog și a afirmat că răspândirea fentanylului în SUA reprezintă o problemă a Washingtonului.

Trump a anunțat intenția de a crește semnificativ taxele pentru produsele din Canada, Mexic și China încă din noiembrie 2024, explicând că aceste măsuri sunt necesare pentru combaterea migrației ilegale și contrabandei cu droguri. El a afirmat că aceste măsuri vor ajuta la protejarea economiei americane și a securității naționale. Împreună, aceste trei țări reprezintă aproximativ 40% din importurile totale ale SUA. Aproape 25% din rafinăriile de petrol din SUA folosesc materii prime din Canada, iar 64% din legumele și fructele consumate în SUA provin din Mexic. Conform estimărilor economiștilor consultați de AP, noile taxe ar putea conduce la o pierdere de aproximativ 2% din PIB-ul Mexicului și Canadei și de 0,3% din PIB-ul Statelor Unite.

Realitatea Live

05 Mai 2025, 16:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Mai 2025, 16:30 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

OPEC+ a luat decizia de a majora producția de petrol cu un ritm fără precedent din 2020 încoace, anunță agenția Reuters, într-o mișcare susținută puternic de Arabia Saudită care ar putea dezechilibra serios piața globală și bugetul Rusiei, scrie Reuters.

Începând din iunie, opt state membre ale alianței OPEC+ – inclusiv Arabia Saudită, Rusia, EAU, Kuweit și Irak – vor adăuga pe piață în total 411.000 de barili suplimentari pe zi, în fiecare lună, dublu față de planul inițial. Astfel, până la sfârșitul lunii iunie, creșterea totală a producției va atinge 822.000 de barili pe zi, marcând cea mai mare majorare de producție de la criza pandemică încoace.

Arabia Saudită, liderul de facto al cartelului, a impus această decizie pentru a sancționa țările care încalcă sistematic cotele de producție, precum Kazahstan și Irak. Potrivit surselor Reuters, Riadul a notificat partenerii că nu mai este dispus să susțină prețurile prin limitarea artificială a producției.

Planul saudiților este ambițios: până în noiembrie, OPEC+ vrea să crească producția cu 2,2 milioane barili/zi. Însă, experții avertizează că piața nu poate absorbi acest surplus. „Cererea e slabă, în special după introducerea tarifelor de către administrația Trump,” afirmă Ajay Parmar, analist la ICIS.

Piața petrolului ar putea intra într-un nou război al prețurilor, avertizează și Warren Patterson de la ING, estimând un excedent de 1,5 milioane barili/zi până la sfârșitul anului.

Această strategie afectează grav bugetul Rusiei. Proiectat pe un preț mediu de 70 dolari/baril, bugetul federal a fost lovit de prăbușirea prețului petrolului Urals la 54 dolari/baril în aprilie, conform datelor Argus. Astfel, veniturile din petrol și gaze au scăzut cu aproape 20%, iar Ministerul Finanțelor rus estimează acum un deficit bugetar record de 3,8 trilioane ruble, față de planul inițial de 1,2 trilioane.

În doar patru luni, prețul Brent a scăzut cu 24%, iar pe 5 mai a atins un minim al ultimilor patru ani: 58,5 dolari/baril.

Decizia vine în contextul în care Donald Trump se pregătește de o vizită oficială în Arabia Saudită, în a doua jumătate a lunii mai. Potrivit Reuters, SUA ar urma să propună un pachet de cooperare militară de 100 miliarde dolari, ceea ce ridică semne de întrebare privind corelarea deciziei OPEC+ cu interesele strategice americane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!