Turismul ar putea aduce economiei globale, în 2022, 8,6 trilioane de dolari

07 Feb. 2022, 18:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Feb. 2022, 18:12 // Actual //  MD Bani

Turismul ar putea aduce economiei globale, în 2022, 8,6 trilioane de dolari. Creșterea economică pe plan mondial ar putea depinde însă de hotărârile tuturor statelor în privința relaxării măsurilor în context pandemic. Valoarea estimată, pentru 2022, s-ar apropia de cea generată în turism înainte de pandemie – de 9, 2 trilioane de dolari, în 2019.

Un studiu realizat de Consiliul Mondial al Călătoriilor și Turismului (WTTC) arată că, în 2022, sectorul turismului ar putea crește semnificativ nivelul economic global, cu o contribuție de 8, 6 trilioane de dolari. În 2019, înainte ca pandemia să oprească călătoriile, sectorul Călătorii și Turism a generat aproape 9,2 trilioane de dolari pentru economia globală, conform WTTC.

Cu toate acestea, în 2020, pandemia a adus sectorul la un blocaj aproape complet și a provocat o scădere masivă de 49,1%. Aceasta a însemnat o pierdere severă de aproape 4,5 trilioane de dolari.

2022 este pregătit pentru o redresare puternică dacă guvernele continuă să se deschidă și să elimine restricțiile de călătorie. Sectorul nostru ar putea recupera peste 58 de milioane de locuri de muncă și ar putea genera 8,6 trilioane de dolari, ceea ce ar stimula redresarea economică în întreaga lume.”, a declarat președintele și directorul executiv al WTTC, Julia Simpson.

Cele mai recente cercetări ale WTTC arată că, pe măsură ce lumea începe în sfârșit să se recupereze după pandemie, contribuția sectorului atât la economia globală, cât și la ocuparea forței de muncă ar putea atinge în acest an aproape nivelurile de dinaintea pandemiei.

Mai multe țări relaxează măsurile impuse, care afectau turismul

Tot mai multe țări au anunțat planuri de redeschidere. Danemarca, a cărei populație are o rată de vaccinare ridicată de 81%, a devenit prima țară din UE care a ridicat toate restricțiile Covid-19, relatează CNN. De asemenea, Grecia intenționează să redeschidă sezonul estival din 1 martie, iar turiștii pot călători în Grecia doar cu certificatul verde, fără să mai fie nevoie de un test PCR negativ. Marea Britanie, Franța, Irlanda, Țările de Jos și mai multe țări nordice au luat măsuri pentru a pune capăt sau a relaxa restricțiile.

Elveția a eliminat miercuri cerințele privind munca la domiciliu și carantina și a anunțat că intenționează să reducă din nou restricțiile în următoarele săptămâni.

Între timp, Marocul a anunțat că intenționează să redeschidă turismul la 7 februarie, iar Noua Zeelandă spune că își va deschide treptat porțile.

Organismul mondial de turism îndeamnă guvernele să renunțe la restricțiile disparate și să permită călătoriile internaționale folosind soluții digitale care să le permită călătorilor să își dovedească statutul într-un mod rapid, simplu și sigur.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ