Turnătoria revine la modă! Metoda prin care fiscul îi depistează pe la cei care dau în chirie apartamentele

20 Feb. 2023, 11:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2023, 11:15 // Actual //  Lupu Eduard

Încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile – în creștere cu peste 53%, anunță Serviciul Fiscal de stat.

Încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu 53,3% în prima lună a anului 2023, comparativ cu perioada similară a anului 2022, și constituie 4,9 milioane lei.

„Urmare a acțiunilor de conformare voluntară și informare, în luna ianuarie 2023 au fost identificate 325 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile. La 51 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile au fost calculate suplimentar la buget: plăți de bază în sumă de 155,8 mii lei, majorare de întârziere în sumă de 10,9 mii lei și aplicată amendă în mărime de 5,4 mii lei”, spune fiscul.

În rezultatul acțiunilor întreprinse în luna ianuarie 2023, au fost înregistrate 2 152 contracte de dare în locațiune a bunurilor imobile, sau cu 20,4% mai multe decât în perioada similară a anului 2022.

Adrian Platon, șeful Serviciului de comunicare a declarat pentru BANI.MD că în cazul în care sunt depistați cei care dau în chirie apartamentele sunt amendați cu câte 200 de lei și 0,0301% pentru fiecare zi de întârziere.

Referindu-se la metodele prin care fiscul îi depistează pe cei care dau în chirie apartamentele, Platon a spus că e vorba de sesizările vecinilor, analizarea datelor de la agențiilor imobiliare, analizarea veniturilor și cheltuielilor. „Sunt metode indirecte pe care fiscul le utilizează”.

Achitarea impozitului pe venit în mărime de 7% din venitul obținut de la transmiterea în posesie şi/sau în folosinţă a proprietății imobiliare, urmează să fie efectuată până la data de 25 a lunii în curs.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău