Ucraina caută să nu irite China după întâlnirea Putin și Xi: De ce să stârnești dragonul când te lupți deja cu ursul?

23 Mart. 2023, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mart. 2023, 13:57 // Actual //  Lupu Eduard

Zelenski s-a dezlănțuit la adresa țărilor care nu i-au stat alături în înfruntarea cu Moscova, precum Ungaria și Germania, dar evită să o facă și cu China. Deși se află sub o presiune imensă, el încearcă să nu irite Beijingul, având în vedere influența acestuia asupra Moscovei.

La câteva ore după ce Xi Jinping a participat la dineul de stat din opulentul palat de secol al XV-lea, Rusia a trimis un nou val de drone asupra Ucrainei care a ucis nouă oameni într-un oraș din regiunea Kiev. „De fiecare dată când cineva încearcă să audă cuvântul ‘pace’ la Moscova, se dă alt ordin pentru astfel de atacuri criminale”, a răbufnit președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În declarația sa, liderul de la Kiev nu a făcut nicio mențiune la vizita președintelui Chinei în capitala Rusiei, omisiune despre care analiștii consideră că reflectă o abordare atentă a relației cu Beijingul, notează The Guardian, citat de spotmedia.ro.

„Desigur, Ucraina a urmărit îndeaproape discuțiile”, arată Iuri Poita, expert în relațiile dintre China și Ucraina la platforma independentă New Geopolitics Research Network. „Însuși faptul că Xi a călătorit la Moscova în semn de susținere pentru Putin nu este o veste bună pentru Ucraina”, subliniază el.

Zelenski respectă forța Beijingului

Deși cooperarea economică și militară dintre cele două puteri este de natură să îngrijoreze Kievul, e puțin probabil ca Zelenski să o spună cu voce tare. „Pentru Ucraina este important să nu înrăutățească situația cu China. De ce să stârnești dragonul când te lupți deja cu ursul?”, explică sugestiv Poita.

De la începutul războiului, oficialii ucraineni au evitat să critice deschis China, în pofida deciziei Beijingului de a oferi Moscovei un ajutor economic crucial. Datele de comerț exterior arată o creștere a volumului de produse de uz civil și militar furnizat Rusiei de partea chineză, inclusiv materiale și cipuri vitale pentru menținerea în funcțiune a mașinăriei de război a Kremlinului.

Și cu toate că Zelenski s-a dezlănțuit împotriva Ungariei și chiar a Germaniei pentru legăturile lor cu Rusia, oficialii ucraineni continuă să sublinieze că relația cu China reprezintă „un parteneriat strategic”. Încercând să evite ostilizarea Beijingului, Kievul s-a abținut să condamne China în votul ONU asupra persecutării minorității uigure de către autoritățile chineze.

Într-un interviu oferit în vară, Zelenski a făcut apel la China să-și folosească puternica influență politică și economică asupra Rusiei pentru a pune capăt conflictului. „E un stat forte puternic. E o economie foarte puternică. Așa că poate să influențeze Rusia politic și economic. Iar China este un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a spus el pentru South China Morning Post.

De atunci, ambițiile lui Xi pe scena internațională au continuat să crească, notează cotidianul britanic. Luna trecută, Beijingul a propus un plan de pace de 12 puncte care face apel la dialog, respectarea suveranității teritoriale a tuturor țărilor, înlăturarea sancțiunilor economice și renunțarea la escaladarea nucleară, însă fără a cere Rusiei să-și retragă trupele.

China, singurul actor care are o pârghie asupra Rusiei

Washingtonul și-a arătat neîncrederea în proiectul Beijingului întrucât ar legitima cuceririle teritoriale ale Rusiei, dându-i totodată timp să pregătească o nouă ofensivă. Însă Zelenski a părut mai reținut: „Cred că faptul că China a început să discute despre Ucraina nu e rău. Dar întrebarea e ce urmează după vorbe. Cred că unele dintre propunerile Chinei respectă dreptul internațional și cred că putem colabora cu China. De ce nu? Obiectivul nostru este să aducem cât mai mulți de partea noastră ca să izolăm unul (Rusia). Ne-ar plăcea să avem o întâlnire cu China”, le-a spus el reporterilor după ce China și-a anunțat planul de pace.

De atunci, Kievul s-a distanțat de ideea de pace promovată de China, reiterându-și poziția oficială – orice discuție despre pace trebuie să fie congruentă cu reîntregirea totală a teritoriului ucrainean.

„Formula pentru implementarea reușită a ‘planului de pace’ al Chinei. Primul și cel mai important punct este capitularea sau retragerea trupelor ruse de ocupație”, a scris, luni, pe Twitter, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de securitate și apărare națională al Ucrainei.

Observatorii internaționali vor urmări acum îndeaproape dacă planul lui Xi merge înainte și va include și o discuție cu Zelenski, după cum a anunțat The Wall Street Journal.

Un indiciu subtil că Beijingul va continua dialogul cu Ucraina a apărut deja: ziarul People’s Daily, oficiosul Partidului Comunist Chinez, a menționat săptămâna aceasta numele lui Zelenski, pentru prima oară din octombrie 2022, potrivit grupului de analiză China Media Project.

„Ucraina încă speră că China va juca un anumit rol în viitor. Este singurul actor care în acest moment are o pârghie reală asupra Rusiei. E înțelept să păstreze deschis dialogul”, a precizat o sursă din administrația prezidențială a Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău