FOTO Ce planuri aveți în weekend! 7 locuri din Moldova pe care să le vizitezi cu familia

23 Mart. 2023, 14:54
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Mart. 2023, 14:54 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

În weekend temperaturile vor fi generoase și este un motiv în plus pentru a petrece timpul în aer liber cu familia. În acest context am pregătit o listă de locuri pitorești din Moldova pe care să le vizitezi.

Conacul lui Manuc Bei

Conacul lui Manuc Bei este amplasat în orașul Hîncești, la doar 30 km de Chișinău, și include: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe și altele. Conacul are o istorie bogată și merită a fi descoperită.

În weekend, conacul este deschis pentru vizitatori în intervalul 09:00-16:00 și sunt organizate vizite simple care costă 80 de lei, pentru studenți și pensionari se oferă reducere, și vizite cu ghid care durează 1h 30 de minute și costă 100 de lei de persoană, cu reduceri pentru studenți și pensionari.

În apropiere de conac este și un lac unde puteți continua plimbarea.

Valea „o sută  de movile”

Suta de Movile este o arie protejată din apropierea Prutului, amplasată în raionul Rîșcani,  între satele Braniște și Avrămeni.
Din denumirea „O sută de movile“ putem trage concluzia că ele sunt 100, dar în realitate, potrivit unor estimări, numărul acestora este mult mai mare (peste 3500), fiecare având înălțimi diferite, 15-30 m.
Valea celor o sută de movile face parte din rezervația știintifică „Pădurea Domnească“ si din lista zonelor ocrotite.

Valea fermecată de la Criuleni

La doar 39 km de la Chișinău, între comunele Boșcana și Hrușova, se află Valea Fermecată. Aici e o pădure foarte pitorească de mesteacăn, unde găsești un izvor cu jet puternic și apă curată. Puteți face o drumeție de 4-5 km și să savurezi liniștea pe malul lacului.

Rezervația peisagistică Țigănești

Pădurea și lacul din preajma mănăstirii Țigănești vă vor oferi o liniște minunată. Ia-ți familia și savurați împreună liniștea și frumesețea naturii.

Iazul Domnesc din satul Viișoara, Glodeni

Peisaj pitoresc cu dealuri și căsuțe vechi, asta te așteaptă în satul Viișoara. Dacă ajungi aici vei avea posibilitatea să te conectezi cu natura.

Fisher Club Greblești

La Fisher Club poți savura mâncare gustoasă și plimbări în sânul naturii. În apropiere este suficient spațiu pentru plimbări, inclusiv un lac unde este permisul pescuitul.

Buncărul sovietic din satul Olișcani

Buncărele imense din pădurea satului Olişcani, raionul Şoldăneşti, se numără printre cele mai enigmatice construcţii de pe teritoriul Republicii Moldova.
Cele două cazemate, cu diametrul de 32 de metri şi peste 60 de metri adâncime, făceau parte dintr-un obiectiv militar secret sovietic.
Sistemul construcţiei atât de ingenios dă de bănuit că această unitate militară din inima pădurii de la Olișcani avea o destinaţie specială, mai degrabă un punct de comandă al Statului-Major

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău