Ucraina primeşte noi arme grele din SUA şi Germania în războiul împotriva Rusiei

02 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  bani.md

Ucraina a primit mai multe sisteme de lansatoare multiple de rachete de fabricaţie germană şi americană, parte a unei serii de livrări de arme grele de înaltă precizie promise de aliaţii săi, a declarat luni ministrul apărării.

Guvernul de la Kiev a implorat în repetate rânduri Occidentul să trimită mai multă artilerie cu rază lungă de acţiune, în timp ce încearcă să întoarcă cursul invaziei ruseşti din 24 februarie şi să atace liniile de aprovizionare şi depozitele de muniţie ruseşti, scrie Reuters.

Moscova a acuzat Occidentul că prelungeşte conflictul oferind Ucrainei mai multe arme şi a declarat că furnizarea de arme cu rază mai lungă de acţiune justifică încercările Rusiei de a extinde controlul asupra unui număr mai mare de teritoriu ucrainean pentru securitatea naţională.

Ucraina a primit patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA, a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov.

HIMARS au o rază de acţiune mai mare şi sunt mai precise decât artileria cu rachete din epoca sovietică a Ucrainei, permiţând forţelor ucrainene să lovească ţinte ruseşti care anterior erau de neatins.

Potrivit estimărilor experţilor, Ucraina operează deja până la o duzină de sisteme HIMARS. Armata ucraineană a primit, de asemenea, trei MARS II MLRS, versiunea germană a sistemului de rachete cu lansare multiplă M270 fabricat în SUA. Livrarea a fost anunţată de Christina Lambrecht, ministrul german al apărării, la 26 iulie.

„Cel de-al treilea frate din familia Long Hand – MLRS MARS II din Germania – a ajuns în Ucraina”, a scris Reznikov pe Twitter.

Potrivit specificaţiilor producătorului său Kraus-Maffei Wegmann, MLRS MARS II poate lovi ţinte la o distanţă de până la 70 km, în funcţie de tipul de muniţie pe care îl foloseşte.

Ucraina a primit până în prezent obuziere autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000. La 26 iulie, Lambrecht a anunţat, de asemenea, livrarea a cinci sisteme antiaeriene Gepard.

Kievul a declarat anterior că are nevoie de 1.000 de obuziere, 500 de tancuri şi 1.000 de drone, printre alte arme grele, pentru a respinge trupele ruseşti.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO