Ucrainenii de la Naftogaz au lansat o nouă procedură de arbitraj împotriva Gazprom

11 Sept. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Grupul energetic de stat al Ucrainei Naftogaz a anunţat vineri că a iniţiat o nouă procedură de arbitraj împotriva gigantului rus al gazelor Gazprom, declarând că firma rusă nu a plătit pentru serviciile prestate de transport al gazelor prin Ucraina.

„Vom face Gazprom să plătească. Naftogaz evaluează, de asemenea, posibilitatea de a depune cereri suplimentare”, a declarat CEO-ul Naftogaz, Iuri Vitrenko, relatează agenția Reuters.

La începutul acestui an, Vitrenko a spus că Naftogaz ar putea lansa un proces împotriva Gazprom, care a redus volumele de gaze transmise prin Ucraina sub volumele contractate.

„Naftogaz cere ca Gazprom să plătească pentru serviciul prestat de organizare a transportului gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei. Fondurile nu au fost plătite de Gazprom, nici la timp, nici integral”, se arată într-un comunicat al companiei.

În luna mai, Ucraina a suspendat fluxurile de gaze printr-un punct de tranzit despre care a spus că livrează aproape o treime din combustibilul transportat din Rusia către Europa prin Ucraina, dând vina pe Moscova pentru această măsură şi spunând că va muta livrărilee în altă parte.

Mai târziu, şeful sistemului ucrainean de transport al gazelor GTSOU a declarat că Ucraina nu va redeschide ruta de tranzit al gazelor Sohranovka din Rusia către Europa până când Kievul nu va obţine controlul deplin asupra sistemului său de conducte.

Oficialii ucraineni au spus ulterior că de atunci Rusia, care, conform acordului de tranzit din 2019, trebuie să plătească pentru tranzitul a 109 milioane de metri cubi (mcm) de gaz pe zi, a plătit doar o parte din factură.

În ultimele săptămâni, Rusia a redus volumul de gaze livrate prin Ucraina la aproximativ 42 de milioane de metri cubi pe zi.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Rezerva Federală (Fed) a anunțat, miercuri, menținerea nivelului dobânzii de referinţă, în contextul în care „inflația rămâne ridicată”, iar perspectivele economice sunt „incerte”. Politica monetară va fi relaxată când inflația se va stabiliza în jurul țintei de 2,0% – a precizat instituția bancară centrală din Statele Unite.

Fed a anunțat miercuri seară că dobânzile de referinţă rămân în intervalul 5,25%-5,50%.

Rezerva Federală: „Indicatorii recenți sugerează că activitățile economice au continuat să se extindă într-un ritm solid. Ritmul de creare a locurilor de muncă a rămas puternic, iar rata șomajului este scăzută. Inflația a mai scăzut în ultimul an, dar rămâne ridicată. În ultimele luni, nu au mai existat progrese spre obiectivul unei inflații de 2,0%. Comitetul încearcă să obțină un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen mai lung. (…) Perspectivele economice sunt incerte, iar Comitetul rămâne foarte atent la riscurile inflaționiste.”

Comitetul de politică monetară (FOMC) a declarat că „în ultimele luni, nu s-au înregistrat progrese suplimentare în vederea atingerii obiectivului Comitetului de inflație de 2%”.

Rezerva Federală: „Pentru atingerea acestor obiective, Comitetul a decis menținerea dobânzii fondurilor federale în intervalul 5,25%-5,50%. În analizarea ajustărilor dobânzilor fondurilor federale, Comitetul va evalua atent datele care vor veni, dinamica perspectivelor și echilibrul riscurilor. Comitetul nu va considera că va fi oportună reducerea dobânzii de referință până când nu va avea încredere că inflația se îndreaptă constant spre ținta de 2%.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău