UE cere imperativ Chinei să se ocupe de firmele cu legături în Rusia. Lista primită de Xi Jinping de la Charles Michel

08 Dec. 2023, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Șeful Consiliului European, Charles Michel, l-a avertizat joi, 7 decembrie, pe liderul chinez Xi Jinping să se ocupe imediat de „o listă de companii” implicate în furnizarea către Rusia de bunuri cu dublă utilizare, indicând că țările UE vor discuta în curând dacă să sancționeze aceste entități.

Aproximativ 13 companii cu sediul în China sunt în vizorul UE, deoarece blocul comunitar încearcă să înăsprească scurgerile de bunuri cu dublă utilizare exportate în Rusia, despre care Kievul și aliații săi occidentali spun că ajută războiul de agresiune împotriva Ucrainei. În absența asigurărilor adecvate de la Beijing, liderii UE reuniți la Bruxelles săptămâna viitoare ar putea decide să facă publice numele companiilor.

„Am identificat o listă de companii care sunt suspectate de a juca un rol în eludarea sancțiunilor noastre și, cu ocazia… în timpul summitului, suntem de acord că este important să intrăm mai mult în detalii”, a declarat Michel reporterilor după discuțiile la vârf cu Xi la Beijing. „Sperăm sincer că astăzi vom fi ascultați, iar apoi China va întreprinde acțiunile corespunzătoare”.

„De asemenea (…) vom informa statul nostru membru, deoarece statele membre vor trebui să decidă ce măsuri trebuie luate în continuare”, a adăugat Michel.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este responsabilă de elaborarea viitorului pachet de sancțiuni, a declarat că i-a spus lui Xi „să prevină orice încercare a Rusiei de a submina impactul sancțiunilor”.

Summitul UE-China, primul care are loc face-to-face în ultimii patru ani, are loc în contextul în care conducerea Beijingului își intensifică angajamentul diplomatic pe fondul unei crize economice, determinată în parte de tensiunile geopolitice în creștere și de apelul Occidentului de a elimina riscurile din partea celei de-a doua mari economii a lumii.

În cadrul întâlnirii sale cu cei doi lideri ai UE, Xi a înlăturat în mod indirect nevoia de reducere a riscurilor și a prezentat China drept un partener pentru sectoarele comerciale și tehnologice ale Europei, în timp ce SUA își extinde restricțiile privind exporturile de tehnologie către cel mai mare concurent al său.

Beijingul, a declarat Xi, „este dispus să trateze UE ca pe un partener-cheie în cooperarea economică și comercială, un partener prioritar în cooperarea tehnologică și un partener de încredere în lanțurile industriale și valorice”.

În cadrul unei sesiuni ulterioare cu premierul Li Qiang, a avut loc o retorică mai dură împotriva agendei tot mai asertive a UE față de China.

„China se opune încălcărilor principiilor de bază ale economiei de piață, [și] politizării și securizării problemelor economice și comerciale”, a declarat Li, adăugând că Beijingul „speră că Europa va fi prudentă în ceea ce privește aplicarea unor politici comerciale restrictive și utilizarea măsurilor de remediere comercială”.

Von der Leyen, întrebată despre ancheta UE privind subvențiile de stat din spatele vehiculelor electrice fabricate în China, a spus doar că problema a fost abordată în timpul summitului.

În ceea ce privește deficitul comercial al UE față de China – care s-a dublat, ajungând la aproape 400 de miliarde de euro între 2020 și 2022 – von der Leyen a descris situația ca fiind „critic dezechilibrată”. Au existat discuții „intense” cu Xi, a spus ea.

Von der Leyen a adăugat că se așteaptă să vadă rezultatele în urma cărora China va lua măsuri concrete pentru a rezolva problema fluxurilor transfrontaliere de date, lipsa accesului pe piață pentru dispozitivele medicale și legile restrictive împotriva industriei cosmetice, o mare preocupare pentru Franța.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău