Cum se apără Moldova în fața turbulențelor financiare. BNM a adunat rezerve valutare record de 5,16 miliarde de dolari

08 Dec. 2023, 12:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 12:03 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

La 30 noiembrie 2023, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au atins suma de 5,16 miliarde de dolari SUA, înregistrând o creștere semnificativă de 79.38 milioane de dolari SUA față de valoarea de 5,080.33 milioane de dolari SUA înregistrată la 31 octombrie 2023, arată datele Băncii Naținoale a Moldovei.

Majorarea acestor active a fost determinată de mai mulți factori, inclusiv:

  1. Aprecierea cursurilor de schimb: Creșterea valorii valutelor componente ale rezervelor în raport cu dolarul SUA a adus o contribuție de 60.71 milioane de dolari SUA.
  2. Veniturile din gestionarea rezervelor: Activitățile eficiente de gestionare a rezervelor au generat venituri de 17.63 milioane de dolari SUA.
  3. Reevaluarea valorilor mobiliare: Valorile mobiliare din portofoliul de investiții au fost reevaluate în sus, contribuind cu 14.25 milioane de dolari SUA la creșterea activelor.
  4. Intervenții pe piața valutară internă: Cumpărările de valută pe piața valutară internă au totalizat 5.0 milioane de dolari SUA.
  5. Credite și granturi: Înregistrarea creditelor și a granturilor pentru proiecte investiționale a adăugat 4.68 milioane de dolari SUA la rezervele oficiale.
  6. Rezerve obligatorii în valută ale băncilor: Intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate au adăugat 4.38 milioane de dolari SUA.

Această creștere semnificativă a fost compensată în parte de plățile aferente serviciului datoriei publice externe, în valoare de 29.83 milioane de dolari SUA, și de plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, în sumă de 2.04 milioane de dolari SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău