UE sporește asistența oferită refugiaților care au ajuns în Republica Moldova. Va fi amenajat un depozit de stocare

12 Apr. 2022, 18:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Apr. 2022, 18:06 // Actual //  MD Bani

În municipiul Chișinău va fi amenajat un depozit care va fi pus la dispoziția partenerilor pentru stocarea ajutorului umanitar și pentru livrarea a peste 1200 de corturi și 4000 de pături pentru persoanele refugiate, anunță Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

„În vreme ce agresiunea militară rusă asupra Ucrainei se desfășoară într-un mod devastator de brutal, nevoile umanitare ale oamenilor afectați cresc exponențial. Pentru a putea oferi un colac de salvare tuturor celor care au nevoie, trebuie mobilizate toate capacitățile disponibile. Acesta este motivul pentru care UE – pe lângă ajutorul financiar oferit partenerilor umanitari – oferă și sprijin operațional concret. Prin mobilizarea Capacității Europene de Răspuns Umanitar și operarea acesteia în Republica Moldova, UE își reafirmă sprijinul pentru țările care găzduiesc refugiații ce fug de ororile acestui conflict”, a spus Janez Lenarčič, Comisarul European pentru Managementul Crizelor.

Războiul din Ucraina a forțat deja peste 4,3 milioane de oameni să fugă în țările vecine precum Republica Moldova, România, Polonia, Slovacia și Ungaria, majoritatea dintre aceștia fiind femei și copii.

La începutul acestui an, UE a alocat un fond suplimentar de 3 milioane de euro pentru asistență umanitară oferită Republicii Moldova, pe lângă cele 5 milioane de euro deja oferite în stadiul incipient al crizei.

Finanțarea urmărește să ofere sprijin de urgență la punctele de trecere ale frontierei și punctele de tranzit, condiții minime de trai în centrele de cazare și asistență financiară în numerar pentru persoanele vulnerabile strămutate pentru ca acestea sa poată acoperi nevoile de bază în Republica Moldova.

Totodată, 18 state membre ale UE și Norvegia au oferit Republicii Moldova asistență prin intermediul Mecanismul de protecție civilă al UE (rescEU). Aceasta include, printre altele, articole de adăpost, asistență medicală, alimente și provizii de energie. Având în vedere amploarea nevoilor, Comisia Europeană a mobilizat, de asemenea, echipamente medicale din stocurile medicale rescEU din Germania, Ungaria și Regatul Țărilor de Jos.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 14:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 14:25 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a reușit să surprindă din nou scena economică internațională, devenind al șaselea cel mai mare exportator de vermut din lume, cu o performanță spectaculoasă înregistrată în anul 2024. Potrivit analizei economistului Veaceslav Ioniță, exporturile de vermut ale țării noastre au atins valoarea de aproape 44 de milioane de dolari, 99% din acest volum fiind livrat pe piața Statelor Unite ale Americii.

„Noi i-am descoperit pe americani. Americanii ne-au descoperit pe noi”, afirmă economistul, subliniind că acest produs – o băutură alcoolică pe bază de vin și plante aromatice – este fabricat în întregime în Moldova și nu este un reexport.

Dacă până recent volumul exporturilor de vermut era modest, de câteva sute de mii de dolari anual, în special prin piețe precum Kazahstan și Belarus, din 2023 Moldova a găsit o nouă piață strategică – SUA. Iar în 2024, produsul a explodat ca valoare și importanță economică.

În contextul în care doi ani consecutivi exporturile totale ale Republicii Moldova au fost în scădere, creșterea livrărilor către SUA a fost o excepție notabilă. „Secretul era simplu: vermutul. Mai mult de jumătate din ce am exportat în SUA înseamnă această băutură”, notează Ioniță.

Cu o cotă de 6% din piața mondială a vermutului, Moldova se clasează imediat după giganți tradiționali precum Italia, Franța și Spania. Iar dacă ritmul actual se menține, cu un efort minim, țara noastră ar putea ajunge în top 4 exportatori mondiali.

„Nasc și la Moldova oameni”, concluzionează Veaceslav Ioniță, sugerând că această realizare nu este doar o întâmplare, ci dovada că în sectorul agroalimentar și al băuturilor cu valoare adăugată mare, Moldova are potențial real de competitivitate globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!