ULTIMĂ ORĂ! SIS rămâne în subordinea Președenției. Legea adoptată de majoritatea PSRM-Șor-Pentru Moldova a fost anulată

27 Apr. 2021, 14:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Apr. 2021, 14:40 // Actual //  MD Bani

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) rămâne în subordinea Președinției, după ce astăzi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea aprobată de majoritatea parlamentară PSRM-Șor-Pentru Moldova la sfârșitul anului trecut, prin care s-a propus trecerea acestei instituții în jurisdicția Parlamentului, scrie Realitatea.md.

Amintim că, la 3 decembrie, 2020, deputații PSRM și cei ai Partidului Șor au votat în ambele lecturi un proiect de lege prin care au exclus din subordinea Președinției SIS-ul, după ce fostul președinte al țării Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața actualei șefe a statului, Maia Sandu.

Documentul a fost contestat la CCM de către PAS și Platforma DA, iar acțiunea legii a fost suspendată de către CCM până la examinarea cauzei în fond de către judecătorii constituționali.

Astăzi, judecătorii constituționali au decis că decizia este una neconstituțională, iar SIS-ul trebuie să rămână în subordinea Administrației Prezidențiale, întrucât, președintele țării, este comandantul suprem al forțelor armate, garant al securității, care trebuie să ia decizii radicale în situații de forță majoră, SIS având un rol prioritar în acest proces.

Decizia CCM este definitivă, nu se supune nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău