Ultima oră! Un nou mutant geopolitic în Estul Europei: Uniunea Rusia – Transnistria

20 Iul. 2022, 16:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iul. 2022, 16:34 // Actual //  bani.md

Dacă anterior se eschivau să discute despre integrarea în componența Federației Ruse sau o făceau voalat, separatiștii de la Tiraspol au început să vorbească deschis la subiect. Declarații au fost făcute de așa-numitul de ministru de externe din Transnistria, Vitallii Ignatiev, în cadrul unui interviu acordat publicației Sputnik Moldova.

Anterior pagina web a agenției a fost blocată anterior de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Ignatiev spune că în 2006, prin intermediul unui referendum, transnistrenii au decis că vor independență, apoi „aderare liberă la Federația Rusă”, scrie realitatea.md.

Ignatiev s-a referit și la statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, obținută de Republica Moldova în iunie 2022. Potrivit lui, viziunile Chișinăului sunt opuse celor pe care le are Tiraspolul.

„În ceea ce privește opțiunea de negociere, având în vedere perspectivele europene ale Moldovei, care contrazic voința locuitorilor Transnistriei, este imposibil să se combine pașnic și non-violent într-un singur stat identitățile complet diferite ale popoarelor moldovenești (sau române) și multinaționale transnistrene, valorile lor diferite, eroii diferiți, alegerea vectorilor opuși de dezvoltare. Aceasta este o utopie periculoasă care poate duce la o nouă izbucnire a conflictului. În Transnistria, rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006 exclud abaterea de la cursul independenței, cu intrarea liberă ulterioară în Rusia. Conceptul de politică externă, strategia de dezvoltare până în 2026 și alte documente doctrinare își formulează propria idee națională”, declară oficialul separatist.

Așadar, Tiraspolul pare să încerce să pună Chișinăul în fața alegerii dintre „divorțul pașnic”, așa cum îl numește Ignatiev, sau noi tensiuni în regiune. Anterior, în cadrul unor interviuri acordate presei ruse, acesta a declarat de mai multe ori despre intenția regiunii separatiste de a obține independența, însă ezita să vorbească direct despre eventuala intrare oficială sub „aripa” Kremlinului.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO